Etnicke tenzije nakon peterostrukog ubojstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Makedonska policija u petak je službeno potvrdila da je u cetvrtak oko 22.30 sati pronadeno petero mrtvih u blizini skopskog sela Smilkovci. Prema neslužbenim informacijama, svi su ubijeni hicima u glavu.

- Tijela su otkrili ribari u blizini dvaju automobila za koja se pretpostavlja da su pripadala žrtvama, rekao je za France presse glasnogovornik policije Ivo Kotevski.

Mediji javljaju da su cetvorica ubijenih stara od 18 do 20 godina te da su iz Skoplja, dok je peti covjek 45-godišnjak iz obližnjeg sela Creševa. Kako javljaju lokalne novine, on nije poznavao ubijene mladice, ali je vidio zlocin pa je ubijen kao svjedok.

U neposrednoj blizini tijela bila su i dva osobna automobila na kojima su bila otvorena vrata. Mjesto ubojstva pod policijskom je zaštitom, a policija obavlja ocevid.



Prema rijecima ocevidaca, ubijeni mladici su s dva automobila išli na pecanje u blizini umjetnog jezera kod sela Smilkovci. Još uvijek je nepoznato šta se sve u meduvremenu dogodilo i tko je pucao na njih.

Stanovnici sela Radišani i Creševo, odakle su žrtve, blokirali su autocestu kod Skoplja protestirajuci zbog zlocina, za koje okrivljuju lokalne Albance. Za smirivanje tenzija MUP je poslao specijalne postrojbe koje trebaju sprijeciti vece nemire.

Na udaru prosvjednika bili su i novinari koji su prijetili kamenjem i razbijanjem kamera. Kako je u MUP-u Makedonije potvrdeno za B92, ljudi su na ulicama, tenzije su velike, a bilo je i kamenovanja kuca Albanaca.

Neslužbeno se saznaje da je zapaljen i jedan autobus, dok je televizija 24 u svom programu potvrdila da je napadnut njen kamerman i ponovila apel MUP-a na smirivanje tenzija.

MUP tvrdi da je poduzeo sve potrebne mjere da bi se utvrdio identitet žrtava i razlozi ubojstva, te obecao da ce u potpunosti rasvijetliti ovaj slucaj. Apelirao je na medije i gradane da se uzdrže od spekulacija i podgrijavanja meduetnickih tenzija.


Podijeli: Facebook Twiter