Etikete za vina koje nisu samo dekorativne, nego i edukativne

Irena Škorić (arhiva)
Irena Škorić (arhiva)

Studio Sonda iz Vižinade osvojio je nagradu Red Dot 2017 za dizajn kolekcije 
Piquentum Sv. Vital 12/13/14. Radi se o jednoj od globalno najpriznatijih nagrada s područja dizajna a Sondi dodijeljena za projekt koji promovira lokalni proizvod iz Istre. Radi se kolekciji vina Piquentum Sv. Vital kojom se ambalažom za tri uzastopna godišta vina zaokružuje priča o vinu kroz koje govori priroda.

Red Dot nagrada dodjeljuje se od 1955. godine i danas se smatra jednom od najutjecajnijih nagrada u svijetu dizajna, ovo je bilo već 11. put da ju je Studio Sonda osvojio. Kako ističu organizatori, cilj nagrade je vrednovanje najoštroumnijih 
dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. 
Žiri sastavljen od 24 stručnjaka ove je godine birao između osam tisuća radova prijavljenih iz 50 država. 
Zahvaljujući nagradi, kolekcija vina bit će izložena u dvorani Konzerthaus Berlin te predstavljena u Red Dot godišnjaku. 

U opisu nagrađenog rada stoji da okosnica ideje dizajn Piquentum Sv. Vital ambalaže počiva na osvještavanju godine berbe istaknute na vinima, a koja nerijetko uslijed korištenja pesticida u vinogradu i balansiranja okusa u podrumu gubi svoj smisao, budući da okusi postaju konfekcijski i nepovezivi s realnim vremenskim uvjetima. Kako Piquentum vina dolaze iz netretiranog vinograda te se bore za poštivanje ciklusa 
istinske prirode, njihove etikete žele biti ne samo dekorativne već i edukativne.

U suradnji s Državnim Hidrometeorološkim zavodom prikupljeni su podaci o vremenskim uvjetima na teritoriju vinograda od 2011. do 2015., a količina oborina iskorištena je kao varijabla koja najbolje grafički pokazuje različitost prirode iz godine u godinu. Etikete prikazuju količine oborina po mjesecima u godini proizvodnje vina. Prikaz započinje s mjesecom listopadom prethodne godine, a završava s mjesecom berbe - rujnom tekuće godine. Kada se stave u odnos (kolekciju), vina iz godišta 2012., 2013. i 2014. jasno komuniciraju razlog isticanja godišta na boci i pružaju mogućnost povezivanja okusa unutar boce s ponašanjem prirode u datoj godini.

Kako kažu u Sondi, kolekcija Piquentum Sv. Vital 12/13/14 polučila je i odlične prodajne i promidžbene rezultate, a etiketa je dobila više od deset domaćih i međunarodnih nagrada.

(Priredio M. RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter