Eticki, politicki i ekonomski poticaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Došao sam zajedno s predsjednikom Tadicem kazati vam dobru vijest: nema više politicke opstrukcije suradnje dvaju gospodarstava, to vrijeme je prošlo! Tako je u cetvrtak hrvatski predsjednik Ivo Josipovic pozdravio gotovo 150 gospodarstvenika iz Srbije i Hrvatske, okupljenih na Hrvatsko-srbijanskom gospodarskom forumu.

Njegov gost, srbijanski predsjednik Boris Tadic, koji se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, takoder je porucio da «koraci koje poduzima sa svojim prijateljem Ivom Josipovicem, i na Ovcari, i prije toga u Opatiji, u Beogradu i danas u Zagrebu, imaju svoju eticku, politicku, ali i gospodarsku važnost».

Obojica se slažu u ocijeni da su današnja gospodarstva Hrvatske i Srbije komplementarna, te da imaju velike šanse u zajednickoj suradnji bolje se pozicionirati na svjetskom i europskom tržištu. Prostor za jacanje gospodarske suradnje, smatraju, postoji i na podrucju poljoprivrede, energetike, transporta, brodogradnje, IT sektora, obrambene i brojnih drugih industrija.

Vrijednost ukupnih dosadašnjih ulaganja hrvatskih tvrtki u Srbiju iznosi 424,5 milijuna eura, što predstavlja oko 10 posto ukupnih hrvatskih ulaganja u inozemstvo, a Srbija spada medu malobrojne zemlje s kojima Hrvatska ima suficit u robnoj razmjeni. Istodobno ukupna izravna ulaganja iz Srbije u Hrvatsku, po zadnjim podacima, iznose 5,4 milijuna eura. Pojedinacno najveci hrvatski ulagac u Srbiju je koncern Agrokor s akvizicijama Frikoma i Tvornice ulja Diamant. Atlantic Grupa je preuzimanjem Droga Kolinske postala i vlasnik tri srpske tvrtke. Od hrvatskih tvrtki na Forumu bili su predstavnici Adris grupe, Agrokora, Atlantic Grupe, Diokija, Generalturista, Janafa, HŽ-a, Instituta IGH itd.



U Krnjaku kod Karlovca Josipovic i Tadic su posjetili srpske povratnike i Hrvate naseljene iz BiH. "Žalimo što se u Hrvatsku ne vracaju mladi i ucinit cemo sve da se pospješi njihov povratak i omoguci pristojan život", izjavili su predsjednici.

U toj opcini danas živi otprilike polovina od prijeratnih 4,5 tisuca stanovnika, ali je medu današnjim stanovništvom trecina Hrvata iz BiH. Prema rijecima predsjednika Josipovica, ondje je «zajednicki napor suživota uspješan», premda još uvijek postoji problem nestalih, obnove kuca i povratka izbjeglica.

- Predrasude, strahovi i nepovjerenje postoje još uvijek, ali moramo ih razbijati, pa i u institucijama države, kazao je predsjednik Tadic, pozivajuci na «uvažavanje identiteta i razbijanje predrasuda». On je naglasio da je svjestan problema Hrvata iz BiH, najavljujuci da ce o njima razgovarati s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Odgovarajuci na pitanja novinara, predsjednik Josipovic izjavio je da je svjestan da na lokalnim razinama ima otežavanja povratka i života povratnicima, ali je izrazio spremnost da se osobno angažira kako bi to prestalo. Slican je odgovor na novinarsko pitanje o povratku Hrvata u Vojvodinu dao i predsjednik Tadic. Oba su predsjednika docekana s dobrodošlicom, a njihove su izjave okupljeni mještani cesto prekidali pljeskom.

Povratak 21 ikone iz Srbije u pravoslavni manastir Krupa kod Obrovca predsjednici Hrvatske i Srbije su tijekom posjeta manastiru nazvali «dijelom aranžmana pomirenja» te izrazili uvjerenje da ce pravoslavno svecenstvo u Hrvatskoj «biti jedan od temelja odlicnih odnosa Hrvata i Srba».


Podijeli: Facebook Twiter