Etericno ulje origana sprecava upalu i debljanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Karvakrol, aktivni sastojak ulja origana, sprecava debljinu. Taj svoj ucinak postiže mijenjanjem funkcija gena i smanjenjem upale u bijeloj tjelesnoj masti.

Istraživanje je provedeno na miševima, a rezultati su pokazali da miševi koji su u prehrani dobivali 0.1% karvakrola, imali su znacajno manje povecanje tjelesne mase, kao i visceralnog masnog tkiva, te niže vrijednosti masnoca u krvi.

Takoder, prehrana s ukljucenim karvakrolom nije dovela do aktivacije gena odgovornih za pokretanje adipogeneze (stvaranja masnih stanica) i upale, kao što dovodi prehrana s visokim udjelom masti.

Treba napomenuti da su vec i prijašnja istraživanja dokazala ucinkovitost etericnog ulja origana u smanjenju upale.

Smatra se da karvakrol sprjecava stvaranje masnih stanica na nacin da inhibira koštane morfogenetske proteine, faktor rasta fibroblasta 1 i galanin, a smanjuje i stvaranje pro-upalnih citokina u visceralnom masnom tkivu.

Kolicine karvakrola korišenog u ovom istraživanju, koje su pokazale ovakav protektivni ucinak, odgovarale bi sljedecim vrijednostima:

Prehrana koja se temelji na 1500 kcal na dan trebala bi ukljucivati 1,5 kcal iz karvarkrola odnosno 166 miligrama.

Prehrana koja se temelji na 2000 kcal na dan trebala bi ukljucivati 2 kcal iz karvarkrola odnosno 222 miligrama. (Vitamini.hr)


Podijeli: Facebook Twiter