Etericnim uljima protiv stresa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobe pod stresom trebale bi udisati etericna ulja limuna, narance, lavande, manga i drugih mirisnih biljaka. Tako tvrde japanski znanstvenici, koji su proucavali ljekovitost drevne alternativne discipline aromaterapije.



Akio Nakamura i kolege utvrdili su da mirisi odredenih biljaka ublažavaju napetost, tjeskobu, potištenost i nesanicu. Prema strucnjacima, ne radi se o ucinku samog mirisa kao osjeta kojeg doživljavamo zbog podraženosti centara za miris, vec molekula koje biljke emitiraju i koje kroz dišne putove dolaze do mozga i djeluju na centre za stres i raspoloženje. Glavna djelatna tvar u proucenim etericnim uljima je linalool, vrsta alkohola koja se nalazi u uljima narance, mandarine, bergamota, geranija, lavande, narcisa, ylang-ylanga i drugih.

Tijekom istraživanja, znanstvenici su laboratorijske štakore izložili stresnim uvjetima u kojim su im neki puta dali da udišu udišu linalool, a neki puta ne. Ispostavilo se da linalool djeluje tako da vraca nivoe neutrofila i limfocita, bitnih elemenata imunosnog sustava, na normalu. Linalool je ublažavao aktivnost preko sto gena koji u stresnim situacijama "podivljaju". Ovi bi nalazi mogli pomoci znanstvenom utvrdivanju ljekovitih i smirujucih etericnih ulja i za ljude, iako aromaterapeuti tvrde da su njima takva ulja vec odavna poznata.


Podijeli: Facebook Twiter