ETA izrazila spremnost na pregovore o raspuštanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odgovornost je Francuske i Španjolske da iskoriste priliku za konačno rješenje sukoba koju im je pružila najava baskijske separatističke organizacije ETA da je spremna pregovarati o raspuštanju, rekao je u nedjelju baskijski pokret Batasuna, kojeg se smatra političkim krilom ETA-e.

 "ETA predlaže radni kalendar za rješavanje posljedica sukoba. Sada je odgovornost na Parizu i Madridu da iskoriste ovu prigodu i sudjeluju u tom procesu koji će omogućiti da se sukob konačno riješi", rekao je Jean Francois Lefor, jedan od čelnika Batasune.

Oslabljena uhićenjima, ETA je prije godinu dana objavila da odustaje od oružane borbe za neovisnu državu te da odabire politički put. U Španjolskoj je zabranjena, a Sjedinjene Države i države Europske unije stavile su je na popis terorističkih organizacija.

Smatra se da je ETA odgovorna za smrt 829 ljudi u 40 godina oružane borbe. Sve dosad ta skupina, svedena na nekoliko desetaka aktivnih članova koji su još na slobodi nakon brojnih uhićenja zadnjih godina, nije obećala razoružanje i raspuštanje što su zahtijevale Španjolska i Francuska.

ETA želi razgovarati o načinima povratka kućama zatvorenika i baskijskih političkih izbjeglica, o načinima i rokovima razoružanja i raspuštanja oružanih struktura. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter