Esuli: Istri smo poslali znak pomirenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetverodnevni skup esula u Puli, prvi nakon odlaska iz grada u veljaci 1947. godine, okoncan je pozitivnom bilancom. Netko je ipak negodovao, ima u krugu esula i onih koji su došli u grad s namjerom da uvjere ostale da je to bila promašena odluka, da nema pomirenja, da je to suprotno tradiciji i nazivu udruženja "Slobodna opcina Pule u egzilu", koje se i dalje poziva na predratnu gradsku tradiciju.

To da su ipak uspjeli održati skup, znaci da je u okrilju udruženja prevagnula struja koja poziva clanove na otvoreni odnos s gradom i lokalnom Zajednicom Talijana.

"Deset smo mjeseci radili na tome usko suradujuci s pulskim ZT-om, svaki detalj cetverodnevnog skupa dogovarali smo zajedno. Svjesni smo da nisu svi naši clanovi suglasni s politikom pomirenja i otvorenog i ravnopravnog dijaloga s Pulom i talijanskom manjinom. Pitate me hocemo li se vratiti i iduce godine, ali sada na to ne mogu odgovoriti, moramo opet sjesti i analizirati sve što se dogodilo. Mogu reci da sam jako zadovoljan, vidite koliko nas ima, katedrala je bila krcata, sve same pozitivne emocije", rekao je predsjednik udruženja pulskih esula Argeo Benco.

Misu u katedrali zajedno su predvodili mons. Eugenio Ravignani, Puljanin koji je donedavno bio tršcanski biskup, i bivši župnik vlc. Željko Staver, a iza oltara je bio zbor pulskog ZT-a "Lino Mariani".

- Skupili smo se u Puli da bismo Istri poslali znak pomirenja, došli smo u rodni kraj s namjerom iskupljenja kulture i jezika (talijanskog) koji su na istarskom prostoru ostavili neizbrisiv trag. Lijepo je vidjeti druženje esula s Talijanima koji su ostali u gradu, rekao nam je mons. Ravignani.

Uslijedio je kratak skup pred spomenikom žrtvama Vergarole, potom zajednicko fotografiranje pred Augustovim hramom i svecanost na Mornarickom groblju, gdje je postavljen spomenik posvecen 96-orici talijanskih mornara koji su u studenom 1918. godine poginuli prilikom potonuca talijanskog ratnog broda pred obalom Ližnjana. (E. VELAN; snimio N. LAZAREVIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter