Esuli i "rimasti" - svjedocanstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj Zajednici Talijana predstavljena je knjiga talijanskog autora poljskog porijekla Jana Bernasa "Ci chiamavano fascisti. Eravamo italiani" (Zvali su nas fašisti. Bili smo Talijani) u izdanju talijanskog nakladnika Mursija.

Djelo je, uz autora, predstavio Silvio Forza, a moderatorica je bila Claudia Milotti, predsjednica Skupštine pulske Zajednice Talijana.

Milotti je napomenula da knjiga ima novinarski naslov te da bez filtara opisuje povijest Istrana, Rijecana i Dalmatinaca bili oni esuli ili "rimasti", dakle oni koji su ostali.

- Vec je predstavljena u Rijeci i Trstu pa je bilo logicno da se s Pulom zatvori trokut. Pula je grad doseljeništva i odlazaka, drago mi je da smo nakon godina tišine poceli razgovarati o esulima i „rimastima“, a ova je knjiga cisti primjer toga, kazala je Milotti.

- Knjiga je strukturirana tako da okuplja svjedocanstva deset esula i isto toliko onih koji su odlucili ostati na ovim teritorijima. Ono što moramo napomenuti jest da autor nema veze s Istrom pa se u njegovom tekstu vidi da nema konstrukcija te je tekst osloboden predrasuda.

Znakovit je i naziv jer je upravo generaliziranje da su Talijani koji su otišli, dakle esuli, bili fašisti jer nisu htjeli ostati u zemlji koja se spremala da obgrli socijalizam bilo "popularno" cak i kod talijanskih komunista. Isto tako i oni koji su ostali nosili su tu stigmu, kazao je Forza.

Jan Bernas je objasnio da je djelo nastalo iz strasti prema povijesti te da je, iako nije povjesnicar vec novinar, želio napisati knjigu o stvarima za koje mladi Talijani sada niti ne znaju da su se dogodile.

- Kada sam profesoricu u srednjoj školi zapitao zašto je veliki broj Talijana nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Italiju, ona mi je odgovorila: "Bili su to sve fašisti u bijegu". Naravno da nisam bio zadovoljan tim odgovorom koji je u potpunosti netocan, ali možda ni velik broj Talijana danas ne zna da to nije istina, rekao je Bernas.


Podijeli: Facebook Twiter