Estrogen kriv za povećanje grudi kod muškaraca

Provode se istraživanja o tome mogu li tretmani testosteronom omogućiti muškarcima pomlađivanje
Provode se istraživanja o tome mogu li tretmani testosteronom omogućiti muškarcima pomlađivanje

To je prava pokora za mnoge sredovječne muškarce: počinju dobivati trbuh, prelaze na lakše utege u teretani i nekako naprosto nemaju onaj zavodnički poriv iz mlađih dana, piše New York Times.

Očiti krivac je testosteron jer se s godinama proizvodi manje muškog hormona, no iznenađujuće je što i estrogen, ženski spolni hormon, igra važniju ulogu u muškim tijelima negoli se prije vjerovalo, a njegove smanjene razine pridonose širenju struka kao i kod žena, utvrdili su američki znanstvenici.

Otkriće značajne uloge estrogena kod muškaraca predstavlja velik iskorak, kaže Peter Snyder s medicinskog fakulteta sveučilišta u Pennsylvaniji koji vodi veliki projekt hormonske terapije za muškarce starije od 65 godina i koji nije bio uključen u istraživanje.

Sve donedavno manjak testosterona smatrao se jedinim razlogom zbog kojeg muškarci prolaze fizičke promjene u srednjim godinama.

Nova istraživanja sada pokušavaju utvrditi koji točno učinak imaju pojedini hormoni kod muškaraca i kako na funkcioniranje tijela utječu različite koncentracije tih hormona. 

Dok je smanjena razina testosterona odgovorna za smanjenje mišićne mase sredovječnih muškaraca, smanjivanje razine estrogena utječe na akumuliranje masnoća, pokazao je rad objavljen u časopisu New England Journal of Medicine koji pruža dosad najčvršće dokaze da je estrogen značajni faktor u sredovječnim nevoljama muškaraca.

Oba su hormona potrebna za libido.

Provode se istraživanja o tome mogu li tretmani testosteronom omogućiti muškarcima pomlađivanje - poput sposobnosti da brže hodaju, osjećaju se životnije, poboljšaju seksualnu funkciju i memoriju i ojačaju kosti.

I muškarci i žene proizvode estrogen iz testosterona, no muškarci ga proizvode toliko da ga na kraju imaju dvostruko više od žena u menopauzi.

Stručnjaci kažu da je prerano preporučiti muškarcima terapiju estrogenima jer oni u visokim dozama izazivaju stvaranje ženskog oblika tijela poput povećanja grudi.

U okviru istraživanja uočili su da su se kod muškaraca kod kojih je lijekovima onemogućena proizvodnja estrogena pojavili valovi vrućine, tzv. valunzi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter