Estetika uporabnih predmeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Grcko-helenisticka keramika Arheološkog muzeja u Splitu" postavljena u pulskoj galeriji Amfiteatar u suorganizaciji Arheološkog muzeja Istre posjetiteljima nudi prekrasan izbor keramika splitskog muzeja koji su pronadeni u nekropoli antickog grada Isa na Visu.

Izloženi predmeti su uglavnom posude i vrcevi koji su služili kao recipijenti za pretakanje, skladištenje ili ispijanje tekucina, a posebni su po tome što su gotovo svi u odlicnom stanju.

Izložbu je otvorio ravnatelj AMI-ja Darko Komšo koji je naglasio da muzej vec tradicionalno na dan grada organizira otvaranje jedne izložbe. Boris Cegro je napomenuo da su izloženi uporabni predmeti od keramike iz perioda od 4. do 1. stoljeca prije Krista, te da su pronadeni u nekropoli u jednoj zatvorenoj komori i zbog toga su tako dobro ocuvani.

"Podijelili smo ih u osam razlicitih cjelina: južnoitalska crvenofiguralna keramika, gornjojadranska keramika, kampanska keramika s crnim premazom, keramika tipa Gnathia, isejska keramika tipa Gnathia, isejska keramika s crnim premazom, obicna fina keramika i reljefna keramika. Gotovo sve eksponate krase ukrasi od onih figurativnih sve do apstraktnih i jednostavnih poput kružnica", rekao je Cegro i dodao da su predmeti izloženi u Puli samo mali djelic fundusa keramickih predmeta Arheološkog muzeja u Splitu.

Izložba koju zbog ocuvanosti predmeta ali i zbog njihove estetske privlacnosti zaista vrijedi pogledati ostaje otvorena do 18. lipnja.


Podijeli: Facebook Twiter