Esterin svijet "iza kantuna"

(D.MEMEDOVIC)
(D.MEMEDOVIC)

Pet mjeseci nakon njezine smrti, nedavno je ugledala svjetlo dana knjige Ester Sardoz Barlessi "Drio el Canton" u izdanju riječke izdavačke kuće EDIT i uz sufinanciranje Talijanske unije i državnog vijeća za nacionalne manjine.

Knjiga kolumni

Ester Sardoz Barlessi, koja je preminula početkom godine, bila je jedna od najplodnijih i najkvalitetnijih autorica talijanske nacionalne zajednice, vrsna pjesnikinja i pripovjedačica, dobitnica brojnih nagrada i priznanja te aktivna članica Zajednice Talijana. Čak i u mjesecima prije smrti, tijekom bolesti, pisala je na svojoj Facebook stranici svoje misli i zapažanja vezano uz jezik, dijalekt, Pulu i Istru.

Predstavljanje ove knjige koja sadrži njezine kolumne što su izlazile na stranicama dnevnika La Voce del Popolo, uveličali su prof. dr. Elis Deghenghi Olujić s Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, Marianna Jelicich Buić, zadužena za kulturu pri Talijanskoj uniji i ravnateljica festivala Istrovenetskog, te Maurizio Tremul, kao jedna od čelnih osoba Talijanske unije.

- Ester je u sebi uvijek sačuvala ono dijete koje joj je omogućilo da se vedra duha, veselo i snažno suoči s raznim životnim aspektima. Svu je ljubav prema svome kraju i jeziku, istrovenetskome, tipičnom za Pulu, prenijela i na kolumnu "Drio el canton", koja je bila inspirirana njezinom voljenom Pulom, a koje je godinama izlazila u La Voce del Popolo. To je svijet koji teško opstaje u tim globalizacijskim procesima. Ester nas je naučila važnosti ljubavi za male stvari, za svakodnevicu, podsjetivši sve na istinske i iskrene vrijednosti, kazao je Tremul.

Deghenghi Olujić se osvrnula na književni opus ove autorice, vrlo kvalitetne, nadarene, koja je podjednako dobro pisala talijanskim književnim jezikom kao i dijalektom.

Veliki značaj

Ester Sardoz Barlessi (1936.-2017.) bila je jedno od najznačajnijih imena književnosti na talijanskom jeziku i na puležanskom istrovenetskom dijalektu u razdoblju od nakon Drugog svjetskog rata naovamo. Objavila je zbirku pripovijedaka "E in mezzo un fiume", potom roman "Una famiglia Istriana", knjigu pripovijedaka "Panorama ristretto" te je godinama objavljivala u tromjesečnom časopisu za kulturu u izdanju EDIT-a La Battana, u dvotjedniku Panorama, te u brojnim knjigama, antologijama i publikacijama u izdanju EDIT-a. Bila je aktivna članica pulske Zajednice Talijana gdje je moderirala književne programe, predstavila brojne knjige i autore, a godinama je vodila i literarnu skupinu s učenicima iz talijanske osnovne škole. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter