West End: 60 godina "Mišolovke" Agathe Christie

Agatha Christie
Agatha Christie

Krimi-predstava "Mišolovka" najpoznatije britanske spisateljice kriminalističih romana Agathe Christie, najdugovječnija predstava londonskog West Enda, proslavila je 60. obljetnicu od prve izvedbe 25. studenoga 1952. u kazalištu New Ambassadors Theatre.

Ondje je kontinuirano prikazivana sve do 23. ožujka 1974., kada je preselila u susjedno kazalište St Martin's Theatre, gdje se igra i danas, i to već godinama pod redateljskom palicom Davida Turnera.

Ondje je u subotu 18. studenoga odigrana njezina 25-tisućita izvedba s Hughom Bonnevilleom i Mirandom Hart u glavnim ulogama. U čast velike obljetnice, kazalište St Martin's upriličilo je posebnu gala proslavu, a otkriven je i memorijal posvećen Agathi Christie.

"Mišolovka" je najdugovječnija predstava modernoga doba, poznata po svojem neočekivanom završetku, koji publika tradicionalno mora zadržati za sebe. Poseban odnos s publikom ujedno je jedan od razloga tako velika uspjeha predstave.

Kada ju je napisala, Christie je prava na nju dala unuku Matthewu Prichardu kao rođendanski poklon. Iako temeljena na kratkoj priči, koja je temeljena na radiodrami, "Mišolovka" ne smije biti objavljena u knjizi dok god traju londonske kazališne izvedbe. Izvan West Enda smije se izvoditi tek jedna verzija toga krimića na godinu, a prema ugovoru, nije moguća ni filmska adaptacija najmanje šest mjeseci nakon prestanka igranja posljednje predstave na West Endu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter