Eskalacija sukoba: Najmanje 9 mrtvih u Kijevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devetero ljudi poginulo je u sukobima između protuvladinih prosvjednika i policije u utorak u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, među kojima sedam građana i dva policajca, rekla je glasnogovornica policije.

Nasilje je eruptiralo kada je ukrajinska interventna policija krenula na Trg neovisnosti, središnje mjesto 12-tjednih prosvjeda protiv predsjednika Viktora Janukoviča.

Ukrajinske vlasti su zaprijetile da će žestoko reagirati ako oporba ne smiri prosvjede do 18 sati.

Prosvjednici bacaju molotovljeve koktele, pirotehnička sredstva i kamenje na interventne policajce koji su okružili Trg neovisnosti.

Vlasti su objavile da ograničavaju promet prema Kijevu od ponoći kako bi spriječile jačanje sukoba.

"Kako bismo spriječili ljudske žrtve i eskalaciju sukoba, molimo građane Ukrajine da uzmu u obzir da će promet u prvacu Kijeva biti ograničen od ponoći", priopćila je u utorak vladina novinska agencija.

Bijela kuća poziva Janukoviča da prekine nasilje

Bijela kuća u utorak je pozvala ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da hitno okonča eskalaciju nasilja u Kijevu, upozorivši kako pribjegavanje sili neće riješiti krizu, dok su EU i NATO iz Bruxellesa izrazili veliku zabrinutost novim nasiljem u ukrajinskoj prijestolnici.

"Zaprepašteni smo nasiljem koje se događa u središtu Kijeva", rekla je za France Presse Laura Lucas Magnuson, glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost. "I dalje ćemo osuđivati nasilje na ulicama i pretjerano pribjegavanje sili obiju strana", vlasti i prosvjednika, jer "to neće riješiti krizu", rekla je Lucas Magnuson.

"Vršimo pritisak na predsjednika Janukoviča kako bi se uspostavili mir i sigurnost te ga pozivamo da odmah smiri situaciju i okonča sukobe na Majdanu", glavnome kijevskom trgu na kojemu se okupljaju prosjednici.

Nakon višetjednog zatišja u utorak su u Kijevu ponovno izbili žestoki sukobi između protivnika predsjednika Viktora Janukoviča i policije. Prema informacijama policije ubijeno je pet civila i jedan policajac, a ministarstvo unutarnjih poslova prosvjednicima je uputilo ultimatum, pozvavši ih da prestanu izazivati nerede.

Jedan od ukrajinskih oporbenih čelnika, Vitalij Kličko od žena i djece je zatražio da napuste Maidan, kazavši kako ne može isključiti mogućnost napada snaga reda.

Bijela kuća traži od Janukoviča da već danas započne dijalog s oporbenim čelnicima kako bi se postigao konsenzus u pogledu budućnosti Ukrajine, rekla je Lucas Magnuson.

Europska unija "vrlo je zabrinuta" novim nasiljem u Ukrajini, rekla je visoka predstavnica Catherine Ashton. "Vrlo sam zabrinuta novom i zabrinjavajućom eskalacijom nasilja u Kijevu", rekla je Ashton u priopćenju. "Osuđujem svako nasilje" i "tražim od ukrajinskih vlasti da se uhvate u koštac s korijenima krize", kazala je.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je također rekao da je jako zabrinut zbog ponovnog izbijanja nasilja. On je pozvao sve strane da se suzdrže nasilja i da bez odgode nastave dijalog.(Hina/Reuters/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter