Eseji o Puli, moći i bijedi

Iz image kataloga "Ti nas upotpunjuješ"
Iz image kataloga "Ti nas upotpunjuješ"

Knjiga poznatog izdavača, publicista i prevoditelja Nenada Popovića "Dnevnik iz grada P" u izdanju Durieuxa predstavljena je prekjučer u Zavičajnoj knjižari "Petit". 

Foška, 'naš Agrokor' i Todorić

- Riječ je o iznimno duhovitom čovjeku i autoru kojeg ćete na jedan način upoznati ukoliko pročitate ovu knjigu. Ova zbirka eseja nastala je kao dnevnik vođen 2013. godine, kad je Nenad preselio u Pulu, i to u razdoblju od lipnja do prosinca te godine. U knjizi 
opisuje pojedine događaje koje možda u ovom trenutku izgledaju kao da su daleko od nas, ali posljedice su itekako tu i svi ćemo ih još godinama osjećati, kazao je novinar Glasa Istre i autorov prijatelj Leonid Slijepčević. On je posebno izdvojio poglavlje "Smrt jedne Foške", o zatvaranju poznatog pulskog kafića.

- Taj se događaj preselio u sjećanje koje lagano blijedi. Nakon tog, kako ga Nenad naziva, urbicida, u prostor "Foške" trebao je useliti Telecom. To se kasnije nije dogodilo, no "Foška" je svejedno sahranjena. Posebno mi je draga priča "Philip Morris" koja svjedoči da je Pula jedna od najnaprednijih sredina u Hrvatskoj, jer smo mi 'naš Agrokor' i 
Todorića odradili puno prije ostatka Hrvatske, zaključio je Slijepčević.

Zapisi i eseji o signalima bijede

Promocija je završila autorovim čitanjem tog poglavlja u kojem se spominje gradski tajkun, donedavni vlasnik trgovina, medija i kioska, u kojima Popović te 2013. nije mogao naći crveni Philip Morris, već samo rovinjske cigarete.

Prethodno je u ime domaćina voditelj knjižare "Petit" Elmo Cvek ustvrdio da je nemoguće 
ukratko predstaviti ovu knjigu eseja, u kojoj autor, osim o Puli, govori o jeziku, Hrvatskoj nakon 1990., o režimima, Miroslavu Krleži, diskusijama s Ivanom Paulettom, Albertom Goldsteinom, Aleksandrom Flakerom, Slobodanom Prosperovim Novakom. Cvek je pritom posebno izdvojio esej o autorovoj selidbi u staru kuću iznad pulske Arene.

Urednik knjige Dalibor Šimpraga piše da "Dnevnik iz grada P.", tek u prvoj etaži čine bilješke o privatnim, političkim i društvenim povodima tokom 2013. godine, a da se iznad toga diže čitava zgrada zapisa i eseja o signalima bijede odnosno državne moći kakve malotko u Hrvatskoj uopće primjećuje, o knjigama kakve malotko u Hrvatskoj uopće čita, o gotovo nestvarnim činjenicama koje su u Hrvatskoj malokome uopće čudne.

Nenad Popović rođen je 1950. u Zagrebu. Radio je kao urednik u izdavačkim kućama Grafički zavod Hrvatske i Durieux. 
Piše za novine i časopise, a objavio je knjige "Svijet u sjeni" (2008) i "Ogled o stanovništvu" (2014.). te priredio njemačko izdanje antologije hrvatskih pripovjedača "Nema boga u Susedgradu" ('Kein Gott in Susedgrad', 2008.). (Z. ANGELESKI)



Podijeli: Facebook Twiter