ESDU: U Poreč stižu četiri tisuće plesača

S lanjskog natjecanja DanceStar u dvorani Žatika (B. RITOŠA)
S lanjskog natjecanja DanceStar u dvorani Žatika (B. RITOŠA)

Poreč će petu godinu zaredom od 28. svibnja do 1. lipnja biti domaćin najvećeg međunarodnog plesnog spektakla DanceStar Festival koji će ove godine u svom šestom izdanju okupiti više od četiri tisuće plesača iz cijeloga svijeta.

Svi će se oni natjecati za titule najboljih u svojim kategorijama, ali i za titulu najbolje plesne skupine cijeloga prvenstva. Festival organizira organizacija EOL Solutions, a veliko finale odvija se pod kapom Međunarodne plesne udruge ESDU (European Dance Union) krovne europske asocijacije, koja u Europi i svijetu kroz razne aktivnosti propagira ples, sport i kulturu.

Program se, osim natjecanja, odvija i kroz radionice s velikim svjetskim plesnim zvijezdama, a sve će se održavati u dvorani Intersport centra u Zelenoj laguni, u kojem će se okupiti plesači, treneri, koreografi, te priznati svjetski pedagozi.

Veliko finalno natjecanje za najbolje plesne skupine i koreografije zakazano je u petak 30. svibnja u dvorani Žatika. Za titulu će se natjecati najbolji s izlučnih natjecanja održanih u Južnoj Africi, Brazilu, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj te Hrvatskoj, a osim stručnog žirija, u izboru će sudjelovati i brojne osobe iz društvenog života Hrvatske.

Plesno iznenađenje večeri pripremit će i plesni velikani, sudionici radionica ovogodišnjeg natjecanja. Među njima su francuski plesač Daniel Lommel, jedan od prvih sudionika natjecanja kojega je magazin Time uvrstio je u panteon deset najboljih svjetskih plesača njegove generacije, te Nina Kripas, poznata svjetska plesačica austrijskog porijekla koja se iskazala u svim stilovima, od baleta do hip–hopa, a surađivala je Michaelom Jacksonom, Seanom Paulom, Craig Davidom i grupom Black Eyed Peas.

Bit će tu i Mauro Astolfi umjetnički je direktor Spellbound Dance Companya, koji u Poreč stiže u pratnji sestre Flavie Astolfi plesačice, pjevačice i koreografkinje koja je radila i s velikim Enniom Morriconeom. Još jedna posebna gošća bit će Dollie Henry priznata britanska koreografkinja, plesačica, redateljica i pedagoginja te je jedna od najvažnijih predstavnika artisitc jazz dance smjera u plesu. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter