Ervin Karaman, sportaš i spasilac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ervin Karaman, 21-godišnji Puljanin koji je proteklog ponedjeljka na Verudeli spasio život pijanog austrijskog turista, izvukavši ga u posljednji tren iz mora, poznato je lice s novinskih stranica. Naime, Karaman, osim što vec dvije sezone radi kao spasilac na Verudeli, je trener tae kwon doa i kickboxinga, a u oba je sporta cak peterostruki prvak svijeta i Europe!

Ervin je, zajedno s kolegicom, 18-godišnjom Vodnjankom Doris Berecic, i jucer s osmatracnice na plaži kod odbojkaškog igrališta motrio situaciju u uvali u kojoj se, za našeg posjeta, tocno u podne, kupala manjina entuzijasta koja nije marila za suncanicu, srcani udar ni melanom. Za Austrijanca umalo kobnog ponedjeljka Ervin je oko 18 sati stajao na osmatracnici, dok je Doris, prema pravilima, obilazila plažu.

- Vidio sam kako Austrijanac (s 3,1 promila alkohola u krvi!) ulazi u more, promatrao sam ga dulje jer mi je izgledao cudno, malo se brckao, plivao, potom sam gledao plažu, a kada sam se okrenuo, covjek je plutao s glavom okrenutom prema dnu. Cekao sam pola minute provjeravajuci roni li, a onda sam sišao, skocio u more. Izvukao sam ga na obalu: bio je u nesvijesti, ali je disao. Izmjerio sam mu puls, okrenuo u bocni položaj, odmah smo pozvali Hitnu i spasilacko pojacanje, prica Ervin.

U pomoc mu je priskocila Doris, ali i Manuel Širola, momak koji na plaži iznajmljuje ležaljke, koji je otrcao na cestu i docekao Hitnu.

Arenaturist je na Verudeli i Zlatnim stijenama putem Hrvatskog crvenog križa angažirao 14 spasilaca. Svi oni moraju proci sedmodnevni tecaj, nakon cega dobivaju licencu. U obzir dolaze osobe izmedu 18 i 40 godina, mahom sportaši, jer samo oni mogu proci stroge testove. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC; snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA
.


Podijeli: Facebook Twiter