Erste banka će i dalje kreditirati istarske obrtnike

Sastanak u Obrtničkoj komori Istarske županije (N. LAZAREVIĆ)
Sastanak u Obrtničkoj komori Istarske županije (N. LAZAREVIĆ)

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska potpisao je s predstavnicima Erste banke i njenog društva S-leasing sporazum o financiranju članica Komore, a njih je ukupno oko 7,5 tisuća. Riječ je o produljenju ugovora o kreditiranju obrtnika budući da Komora s ovom bankom surađuje čitav niz godina.

Banka će, kako je objasnio direktor njenog istarskog poduzetničkog centra Damir Ivetić, nuditi investicijske kredite uz kamatnu stopu između 5,5 i 6,7 posto, plus Euribor. Za trajna obrtna sredstva stope se kreću od 6,5 do 6,7 posto, a za obrtna sredstva od 8 do 9 posto, čemu treba dodati i Euribor.

Komora, s druge strane, prvi put sklapa sporazum sa S-leasingom, čija je članica Uprave Ruža Ercegović kazala da će financirati svaki oblik poduzetničke djelatnosti. Do 31. srpnja kamatne stope za članove Komore iznose 4,75 posto godišnje plus Euribor te naknada od 0,49 posto. Nakon tog datuma stope skaču na 5,75 posto.

Ercegović je također najavila da je agencija HAMAG Invest spremna preuzeti jamstvo u slučajevima kada obrtnik ne može pokriti kredit vlastitim instrumentima osiguranja, odnosno kada je riječ o poduzetnicima početnicima.

Ivica Brčić, direktor direkcije malog poduzetništva u ovoj banci kazao je da su čak dvije tisuće istarskih obrtnika klijenti Erstea, koji je u zadnje dvije godine pokrio deset projekata s ukupno 12 milijuna kuna kredita.

Tajnik OKIŽ-a Eros Sorić na koncu je upozorio da kredit mogu dobiti samo oni članovi koji uredno podmiruju komorsku članarinu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)       


Podijeli: Facebook Twiter