Eros Cakic: 30 godina mocnog likovnog stvaralaštva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U staroj tiskari predstavljene su retrospektivna izložba i treca po redu graficka mapa pulskog likovnog umjetnika Erosa Cakica. Uz zvucnu site specific instalaciju Livija Morosina i Tomislava Šestana, o grafickoj mapi i retrospektivnoj izložbi govorili su povjesnicarka umjetnosti i privremena ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Gorka Ostojic Cvajner te povjesnicar umjetnosti i kustos izložbe Mladen Lucic.

Nova graficka mapa Erosa Cakica numericki naslovljena "80/90/00" tiskana  je u 30 primjeraka, a radi se izboru grafickih otisaka u tehnici sitotiska. Radovi se referiraju na tridesetogodišnji umjetnikov opus koji se uvjetno može podijeliti u tri faze. Prva, ujedno i slikarski najneopterecenija, jest slikarstvo druge polovice osamdesetih godina ("Studija klowna", "Skica ratnog plesa"), kada je Cakic pod utjecajem americkog apstraktnog ekspresionizma (Willem De Koonig, Jackson Pollock i veliki talijanski slikar Emilio Vedova, inace Cakicev venecijanski mentor), kao i njegovih tekovina u izrazu domacih autora (Murtic), gradio i temeljio svoj izraz.

Likovnost je polje na kojem ujedno i najviše ocekujemo od njega, stoga je ova graficka mapa još jedan primjer Cakiceve trece faze stvaralaštva u kojoj autor sublimira dosadašnje iskustvo te ga u momentima ponovno dovodi do ciste apstrakcije (Grad), i to u maniri ponajboljih.

Eros Cakic roden je 1960. u Puli. Na akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji diplomirao je kiparstvo u klasi profesora Gianfranca Tramontina. Uz umjetnicki (slikarstvo, kiparstvo, grafika, dizajn i scenografija), bavio se i pedagoškim radom. Skupno je izlagao oko dvjestotinjak puta: na izložbama u zemlji i inozemstvu, a samostalno više puta u Puli, Veneciji, Rovinju, Labinu i Rijeci. Sudjelovao je više godina zaredom na Kiparskoj koloniji u Vinkuranu te na Svjetskom kiparskom simpoziju u snijegu u Kanadi 1999. Za svoj je umjetnicki rad dobio više nagrada i priznanja. Od ove godine predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnosti, ciji je i utemeljitelj.

Izložba se može razgledati do 10. kolovoza od 11 do 20 sati osim nedjeljom.


Podijeli: Facebook Twiter