Ernst Nolte napadnut i u Trstu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na poziv tršcanske gradske vlasti koja je, kad je kultura u pitanju, tvrdo desno nastrojena, veceras je kontroverzni njemacki povjesnicar ideologija Ernst Nolte održao predavanje povodom dvadesetogodišnjice pada Berlinskog zida. Autor djela Europski gradanski rat 1917-1945: Nacionalsocijalizam i boljševizam doživio je oštri napad pedesetak pripadnika stranke Lijevih demokrata te omladinskih kružoka tršcanske krajnje ljevice.

Ulaz u salu gdje se predavanje održavalo, bio je pod strogom kontrolom cijelog kordona naoružanih karabinjera no, ipak prosvijednici su uspjeli proci i inscenirali prosvjed: vikali su Izabcite naciste iz Trsta, Ubojice van, a tokom prosvjeda letjelo je i nekoliko (srecom plasticnih) boca vode. Nolte je bio okružen policajcima i iako naviknut na napade prilikom svojih javnih nastupa, pratio vidno uzbuden što se dogada u parteru gdje je policija cvrsto branila prilaz do Noltea i do procelnika za kulturu tršcanske opcine Massima Greca.

Gužva je potrajala nekoliko minuta, potom su se prosvjednici razišli pa je predavanje ipak održano. Poznati njemacki predstavnik povijesnog revizionizma potvrdio je stare teze o nacizmu kao mladem bratu boljševizma, o genocidu nad Židovima kao odgovoru na klasni genocid boljševika prema kapitalistima i pripadnicima gradanske klase, o gradanskom ratu u Europi koji je kulminirao podizanjem Berlinskog zida 1961. godine.

«Ja sam povjesnicar i nisam politicar, moje su teze rezultat dugogodišnjeg rada a ono što ste prije doživjeli, napad na moju osobu sušta je suprotnost onoga za što se ja zalažem a to je prevladavanje povijesti» rekao je Nolte. Procelnik za kulturu je istaknuo da je Ernst Nolte predmet napada ljevice jer je on ušao u suštinu komunizma i bolševizma, pokazao pravu bit te ideologije i zato ga ljevica ne voli.


Podijeli: Facebook Twiter