Ernestov Dingac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Dingac
Godina berbe:
2009.
Proizvodac: Vinarija Saints Hills
Lokacija: Dingac, Pelješac
Temperatura serviranja: 18-20 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: juneci biftek sa žara, slabije pecen
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 338 kuna (Cicibela, Rovinj)

Kad u selu Potomje prodete kroz tunel Dingac, s druge vam se strane pruža jedan od najljepših pogleda na Jadranu, jer došli ste na Dingac.

To je položaj na kojemu je zasadena vinova loza Plavca maloga, od 1961. godine zašticen je kao položaj, a zaštitni znak je "tovarom", koji je oduvijek služio kao transportno sredstvo na ovim strmim padinama koje na pojedinim dijelovima imaju 60-postotni nagib. U malenom selu Oskorušno, nedaleko od Potomja, nice jedan od najmodernijih podruma u Dalmaciji, s kojim ce Ernest Tolj, vlasnik vinarije Saints Hills, zaokružiti pricu na Dingacu.

Kad izadete iz tunela pa skrenete lijevo nakon oko 1.500 metara nalazi se mladi vinograd Sv. Lucija koji ima cetiri hektara vinove loze, a u berbi 2009. zbog želje za što boljom kvalitetom grožda prinos je bio oko 0,50 kilograma.

Grožde se bralo krajem rujna, a nakon fermentacije u barrique bacvicama i betonskim tankovima od 32 hektolitra slijedila je šestotjedna maceracija u novim francuskim barrique bacvicama. Potom je vino ležalo 18 mjeseci u kombinaciji novih i rabljenih barrique bacvica te onda u boci još tri mjeseca pred puštanje na tržište, a ukupna je napunjeno samo 3.500 boca.

Vino ima prekrasnu tamnu rubin crvenu boju, bistro je i vrlo gusto. Ima izraženu intenzivnost te izuzetno finu kakvocu mirisa. Na nosu se prvo otvara nota vanilije i cedrovine, no s otvaranjem vina slijedi red bobicastog voca poput borovnice, pa prezrele kupine. Potom slijedi miris mediteranskog bilja poput lista lovora, pa malo salvije i smilja, no tu se još pojavljuje i suha šljiva koja se miješa sa zemljanim tonovima te na kraju malom notom cokolade.

Mogu zakljuciti da nakon otvaranja ima bogatu kompleksnost mirisa. Suho je, toplo i djelomicno mekano, a s druge strane svježe, tanicno, vrlo ukusno te slano i mineralno. Po strukturi je jako i ima impozantan ekstraktom, smatram da je uravnoteženo s jako izraženom intenzivnosti kao i jako dugackom trajnošcu okusa. Fine je kakvoce, harmonicno i spremno za pice. U usponu je na svom razvojnom putu i moci ce trajati barem 15 godina.


Podijeli: Facebook Twiter