Erjavec zadovoljan, zastupnici podupiru podnesak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak, u pauzi zatvorene sjednice parlamenta, da sve parlamentarne stranke, s izuzetkom Slovenske pucke stranke (SLS), podupiru službeni prijedlog podneska koji je koordiniralo njegovo ministarstvo, a na kojemu su radili domaci i strani pravni strucnjaci te da ocekuje da ce takvo stajalište prevladati i na kraju rasprave.

- Svi osim SLS-a podupiru podnesak, zato nema razloga da ga vlada još ovaj tjedan ne pošalje u Den Haag, rekao je Erjavec za Slovensku televiziju.

Slovenski parlament na zatvorenom zasjedanju raspravlja o slovenskom podnesku za arbitražni sud o rješavanju granicnog prijepora s Hrvatskom.

Prema prijedlogu parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, slovenski zastupnici trebali bi uz podnesak prihvatiti i izjavu u kojoj izražavaju svoja ocekivanja od granicne arbitraže. 

U prijedlogu izjave koju je novinarima rano popodne procitao predsjednik vanjskopolitickog odbora Jožef Horvat, clan stranke premijera Janeza Janše, navodi se da je zadaca Arbitražnog suda za rješenje granicnog prijepora s Hrvatskom odrediti teritorijalni kontakt slovenskog teritorijalnog mora s otvorenim morem te da ce Slovenija smatrati da arbitražni sud nije ispunio svoj mandat ako suci ne ispune to ocekivanje.

Pritom se izjava poziva na clanak arbitražnog sporazuma prema kojemu je jedna od zadaca arbitraže da se odredi spojnica (junction) slovenskih voda s medunarodnim vodama, vodeci racuna o medunarodnom pravu i dobrosusjedskim odnosima.

Engleski izraz junction može se prevesti kao poveznica ili spoj, pri cemu je taj pojam u arbitražnom sporazumu upotrijebljen da bi se izbjeglo da se unaprijed interpretira je li rijec o teritorijalnom kontaktu, kako se obicno tumaci u Sloveniji, ili o slobodnom prolazu do medunarodnih voda tj. otvorenog mora.

Kako je u svom vecernjem dnevniku objavila Slovenska televizija, strucnjaci za medunarodno pravo smatraju da takva izjava parlamenta nece imati pravne ucinke na postupak arbitraže te da je predložena da bi se smirili unutrašnjopoliticki odnosi medu slovenskim parlamentarnim strankama koje su u prošlosti izražavale razlicita mišljenja o arbitraži i izgledima Slovenije da na taj nacin postigne proklamiranu "cjelovitost Piranskog zaljeva" te  da ostvari teritorijalni izlaz u medunarodne vode prema nacelu pravednosti.

Erjavec je u izjavi za Slovensku TV rekao da se dijelom može složiti s ocjenama da predložena izjava nece imati ucinaka na pravni postupak arbitraže, iako je, kako je dodao, u arbitražnom sporazumu u jednom clanku navedeno da suci moraju naci junction kojim bi se slovenske vode spojile s medunarodnima.

Za zatvorenu raspravu u parlamentu o arbitražnim dokumentima koji, po neslužbenim podacima, sadrže više od tisucu stranica teksta i zemljovida predvideno je osam sati pa bi zasjedanje moglo potrajati do ponoci ako neka od stranaka ne odustane od vremena koje joj je odobreno za raspravu. (Hina)

 

Sastanak Pusic i Erjavec u srijedu u Otoccu ob Krki
Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusic i Karl Erjavec sastat ce se 6. veljace u Otoccu ob Krki da bi razgovarali i riješili problem hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, priopcilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).
Sastanku dvoje ministara vanjskih poslova nazocit ce financijski strucnjaci dviju zemalja Zdravko Rogic i Franc Arhar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter