Erjavec: Tehnička vlada nije realna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da formiranje tehničke vlade nije izlaz iz aktualne političke krize u Sloveniji nastale nakon zahtjeva da zbog nalaza protukorupcijske komisije ostavke daju premijer Janez Janša i Zoran Janković, predsjednik najveće oporbene stranke i ljubljanski gradonačelnik.

Govoreći u ime Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), čiji je predsjednik, Erjavec je u petak navečer za Slovensku televiziju rekao da njegova stranka podržava zahtjeve da i Janša i Janković daju ostavke te da će o svojim potezima u vezi s krizom odlučivati u ponedjeljak.

- Budući da Janša i Janković, koji imaju više od polovice zastupnika u sadašnjem sazivu parlamenta, odbijaju odstupiti i ne dopuštaju mogućnost rješenja krize putem formiranja tehničke vlade, u čemu ih podržavaju njihove stranke, tehnička vlada nije realna opcija, pa održavanje prijevremenih izbora može postati jedini način za izlazak iz sadašnje političke agonije, rekao je Erjavec.

Dodao je da ne treba dramatizirati s posljedicama takvog eventualnog razvoja događaja jer je sadašnja vlada već donijela zakon o mirovinskoj reformi i druge mjere te da je parlament prihvatio proračune za iduće dvije godine.

U emisiji "Odmevi" Slovenske televizije zajedno s Erjavcem nastupila je i ministrica za dijasporu Ljudmila Novak koja je rekla da bi demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI), čija je predsjednica, pristala ostati u sadašnjoj koaliciji i u slučaju da Janšu na mjestu premijera zamijeni neki drugi istaknuti predstavnik njegove Slovenske demokratske stranke, no Erjavec je tu opciju ocijenio malo vjerojatnom.

Odluku o tome hoće li ostati u koaliciji ili predložiti neko drugo rješenje u subotu će donijeti i koalicijska Građanska lista (GL) koju vodi predsjednik parlamenta Gregor Virant.

Virant je do sada u okviru koalicijskih stranaka najodlučnije zahtijevao Janšin odlazak, a kao izlaz predlagao formiranje prijelazne tehničke vlade.

Erjavec je rekao da nisu točne ocjene da bi raspisivanje prijevremenih izbora značilo šest izgubljenih mjeseci te je dodao da su 2011. godine izbori održani dva mjeseca nakon pada prijašnje Pahorove vlade i da bi u slučaju da se to ponovi sada formiranje novog parlamenta i vlade išlo mnogo brže jer bi izborni rezultat bio jasniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter