Erjavec: Talijanska suspenzija Schengena medijska dezinformacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zanijekao je u utorak izvješća da Italija zbog migranata koji joj dolaze iz Slovenije namjerava ponovo uspostaviti graničnu kontrolu svih osoba koje prelaze granicu, uključujući i nadzor putnika na međunarodnim vlakovima rekavši da se radi o medijskim dezinformacijama.

"To je dezinformacija talijanskih medija", kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju.
Milanski dnevnik Corrirere della sera objavio je da Italija ima plan uspostave granične kontrole za sve putnike koji dolaze iz Slovenije jer u nju tjedno dolazi više od 300 migranata koji u Italiji traže azil, pri čemu se list pozivao na neimenovane izvore u talijanskom ministarstvu unutarnjih poslova.
Erjavec je rekao da se radi o dezinformaciji, što je Slovenija ustanovila u kontaktima s talijanskom vladom, ali da Slovenija čini sve da bi u sadašnjoj  migrantskoj krizi bila vjerodostojna članica schengenskog područja te kontrolira na adekvatan način svoju granicu s Hrvatskom.
Glede uspostave graničnih kontrola na koje se zbog migrantskog vala odlučuju pojedine zemlje Schengena poput Danske i Švedske, Erjavec je rekao da je riječ o privremenim mjerama u skladu sa schengenskim ugovorom, ali da bi opstanak schengenskog područja mogao biti ugrožen ako se ne dođe do učinkovite kontrole vanjskih granice EU-a, za što je potrebno vrijeme jer bi se u međuvremenu sve veći broj država mogao odlučiti za vlastite jednostrane mjere.
Rješenje se ne može tražiti u zatvaranju unutarnjih granica Schengena, već je za migracijsku krizu potrebno naći trajna rješenja i uvesti nova pravila, budući da je migracijski trend nešto s čime će se EU suočavati i sljedećih godina, kazao je Erjavec. Naveo je da bi aktualni prijepor Irana i Saudijske Arabije regiju Bliskog istoka mogao dodatno destabilizirati i povećati broj ljudi koji se odlučuju za put prema Europi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter