Erjavec: Pri razgraničenju uvažiti "posebne okolnosti

Savudrijska vala/Piranski zaljev (M. MIJOŠEK)
Savudrijska vala/Piranski zaljev (M. MIJOŠEK)

Slovenija će u petak tijekom usmene rasprave pred arbitražnim sudom u Den Haagu iznijeti svoju argumentaciju glede razgraničenja s Hrvatskom na moru, pri čemu će zahtijevati izlaz na otvoreno more i većinu Savudrijske vale pozivajući se na "posebne okolnosti", piše u četvrtak ljubljanski dnevni list Delo.

Peteročlanom sudskom vijeću obratit će se i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

"Svojom nazočnošću želim naglasiti značenje što ga Slovenija pripisuje rješenju granice na moru, u prvom redu vezi svojih teritorijalnih voda s otvorenim morem", rekao je Erjavec u izjavi za ljubljansko Delo od četvrtka.

Nakon što je Hrvatska u ponedjeljak i utorak predstavila sucima svoju argumentaciju, koja je za slovensku stranu, po ocjeni slovenske zastupnice u arbitraži Simone Drenik, prošla "bez iznenađenja", sada će slovenski predstavnici na arbitraži predstaviti svoje zahtjeve za "pravednom granicom", navodi list.

Vodeći slovenski dnevnik u opširnom prilogu sa zamišljenim varijantama razgraničenja navodi ocjene slovenskih i hrvatskih stručnjaka za pomorsko pravo o tome kako bi arbitraža mogla presuditi i može li Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more te većinu mora u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu).

Hrvatski stručnjaci, navodi list, smatraju da je arbitražni sporazum bio politički iznuđen zbog zahtjeva Slovenije za otvorenim morem unatoč tome što ona ionako ima pravo na neškodljiv prolaz do međunarodnih voda te upozoravaju na činjenicu da je krajnja slovenska točka na kopnu udaljena od otvorenog mora više od 12 morskih milja pa Slovenija po međunarodnom pravu mora i konvenciji UN-a izlaz na otvoreno more ne može dobiti.

Uz to, hrvatski stručnjaci navode da u Savudrijskoj vali ne postoje nikakve "posebne okolnosti" zbog kojih bi se razgraničenje izvelo mimo crte sredine i odredaba pomorskog prava jer na tom dijelu mora ne postoje niti hridi, plićaci ili druge okolnosti koje bi zahtijevale prilagodbu granične linije zbog plovidbe.

S druge strane, slovenski stručnjaci za pomorsko pravo smatraju da bi Slovenija mogla uspjeti pred arbitražom zbog dikcije samog arbitražnog sporazuma te ako suci donesu "inovativno i kreativno" rješenje za granicu koje bi odgovaralo Sloveniji, navodi list.

"Za kontakt Slovenije s otvorenim morem postoje dvije mogućnosti ili njihova kombinacija", rekao je za Delo pomorski stručnjak Mitja Gerbec. "Može se uspostaviti koridor do otvorenog mora, po uzoru na (parafirani, ali nepotpisani) sporazum Drnovšek-Račan ili se može vratiti status otvorenog mora dijelu voda uz Osimsku granicu s Italijom", rekao je Gerbec dodavši da bi arbitri trebali razgraničiti i epikontinentalni pojas među državama i na otvorenom moru te tako odrediti gdje Slovenija i Hrvatska mogu proglašavati svoje morske pojaseve.

"Postoji i više drugih inovativnih rješenja, primjerice zajedničko teritorijalno more", kazao je Gerbec.

Slovenski pomorski stručnjaci i pravnici veliku važnost daju rješenjima iz sporazuma Drnovšek-Račan, smatrajući da bi im se rješenja arbitražnog sporazuma mogla približiti.

Uz to, upozoravaju da i sam arbitražni sporazum predviđa da se pri donošenju rješenja uz međunarodno pravo uvaže i načelo pravednosti te načelo dobrosusjedskih odnosa, a uz to da arbitražni sporazum izričito navodi da arbitraža mora odrediti "junction" (poveznicu) slovenskih voda s otvorenim morem, što Slovenija tumači kao određivanje teritorijalnog kontakta.

Slovenski pomorski stručnjak Marko Pavliha, koji se zalagao za maksimalistička rješenja pa i ono da se promijeni granica na kopnu u korist Slovenije kojoj bi onda pripao i Savudrijski poluotok, sada kaže da bi Slovenija trebala dobiti dovoljno širok teritorijalni morski koridor do otvorenog mora kako bi se osigurala "sigurna plovidba" iz i prema Piranu i Kopru, ali da je suzdržan u pogledu toga hoće li arbitraža slovenske zahtjeve uvažiti.

"Bojim se da se arbitraža neće htjeti zamjeriti nijednoj strani pa će na temelju važećeg dogovora o arbitraži biti oprezno konzervativna i premalo inovativna. To bi značilo da će razgraničenje biti slično kao u sporazumu Drnovšek-Račan. Najbolje rješenje bilo bi kad bismo dobili cijeli zaljev i koridor do otvorenog mora", kazao je Pavliha, dodavši da bi bilo "najpravednije" kad bi Sloveniji pripali i "sporni" zaseoci uz rijeku Dragonju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter