Erjavec: Postoji mogućnost da nađemo rješenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec potvrdio je u subotu da će se u srijedu u Bruxellesu sastati sa hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i s njom razgovarati o kompromisnom rješenju za pitanje Ljubljanske banke.

"Bit će to sastanak u četiri oka, želimo naći kompromis za pitanje Ljubljanske banke", rekao je Erjavec u subotu navečer u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.

"Postoje mogućnosti na nađemo rješenje i da slovenski parlament na sjednici koja završava 8. ožujka ratificira hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom", rekao je Erjavec, ne želeći potvrditi neke informacije da su okvirni obrisi dogovora o Ljubljanskoj banci na vidiku.

Međutim, ponovio je poznato stajalište Slovenije da hrvatski pristupni ugovor ne može ratificirati ako ne dođe do povlačenja tužbi protiv Ljubljanske banke koje su pokrenute pred hrvatskim sudovima. U suprotnom bi slučaju, odnosno ako tužbe uspiju, finacijske posljedice za Sloveniju mogle biti teške jer bi Ljubljanska banka zbog stare devizne štednje tada bila dužna "od 800 milijuna eura do tri milijarde eura, ovisno od kamata", pojasnio je.

Što se tiče aktualne političke krize nastale raspadom koalicije stranaka koje čine slovensku vladu, Erjavec je rekao da bi je bilo lakše riješiti kada bi ostavke na svoje funkcije dali premijer Janez Janša i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji su dobili negativni nalaz Protukorupcijske komisije koja je ispitivala podrijetlo njihove imovine, ali da vjeruje kako je još uvijek moguće doći do nove većine u sadašnjem sastavu parlamentu i izbjeći prijevremene izbore. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter