Erjavec ne prijeti Hrvatskoj, ni Obersnel Slovencima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nije prijetio Hrvatskoj da neće ući u Europsku uniju ako se ne riješi problem Ljubljanske banke, nego je zabrinut da Hrvatska zbog političke situacije u Sloveniji možda ne uđe u Uniju 1. srpnja, a moguće i nikada, priopćilo je u subotu slovensko veleposlanstvo u Zagrebu.

Reagirajući na napise u hrvatskim medijima koji su izjave Erjavca opisali kao prijetnje, veleposlanstvo ističe da je ministar nedavno na slovenskoj televiziji potvrdio kako će učiniti sve da se pronađe rješenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i što prije ratificira pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u EU, jer bi se u slučaju da se promaši 1. srpanj kao ciljani datum moglo dogoditi da Hrvatska čak nikad ne uđe u Uniju.

"Taj datum bi bio izložen opasnosti u slučaju da se u Sloveniji raspišu prijevremeni izbori, a parlament raspusti, pa u tom slučaju ratifikacija ne bi bila moguća, a bez nje proširenja ne može biti", navodi se u priopćenju. 

"Uz to, postoje dodatne nejasnosti i o tome što bi se u tom slučaju točno dogodilo odnosno kakve bi bile pravne, političke pa i financijske posljedice, kako za EU tako i za Hrvatsku. Nije isključena niti mogućnost da bi bilo potrebno pripremiti sasvim novi pristupni ugovor za Hrvatsku", kažu iz slovenskog veleposlanstva. 

Slovenci ističu da je Erjavec "bez svake sumnje" govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji koja može imati i vanjskopolitičke posljedice te da su "tobožnje prijetnje, interpretacija medija".

Obersnel: Slovenci su naši prijatelji

U trenutku dok hrvatska diplomacija na sve način pokušava riješiti probleme sa Slovenijom, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel iskoristio je Twitter kako bi se oštro obračunao sa Slovencima i najavama koje su stigle od slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da Hrvatska možda nikad neće ući u EU.

"Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran", napisao je Obersnel na Twitteru. Kasnije je bio prisiljen ispričati se zbog takve izjave.

Karl Erjavec je kazao kako postoji mogućnost da Hrvatska nikad ne postane punopravna članica EU te kako bi slovenski parlament mogao sve za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora pripremiti do kraja veljače, ali sve ovisi o rješenju ključnog međudržavnog problema - pitanja Ljubljanske banke.

Portali su odmah ujutro prenijeli Obersnelovu poruku, i nakon što je vidio da je izazvao salve reakcija, Obersnel je ponovo objavio post, odgovajući na poruke građana: "Vidim da su se svi uzbudili zbog jednog twita. On se odnosi prije svega na ministra Erjavca i one koji ga podržavaju", objasnio je.

"Naravno da su Slovenci naši prijatelji ali ne i njihov ministar vanjskih poslova kome je poruka i upućena. Znam da većina Slovenaca ne misli kao ministar Erjavec, ali zašto nitko ne reagira na njegovu izjavu", dodao je Obersnel na Twitteru.

"Moja poruka je prije svega bila namijenjena njemu i onima koji ga podržavaju iako sam svjestan da većina Slovenaca tako ne misli", pojasnio je Obersnel dodajući kako je takva politika loša za dobrosusjedske odnose. "Loša je za općenito politiku unutar Europske unije jer mislim da države svoje probleme moraju riješavati dogovorom, a ne ucjenom. Ovo što se sada radi, dakle postavljanje uvjeta rješavanja Ljubljanske banke, ne mogu drugačije nazvati nego ucjenom. To sigurno ne može biti normalan odnos rješavanja problema", kaže riječki gradonačelnik.

Obersnel nema bojazni da bi njegov twit mogao negativno odjeknuti u slovenskoj javnosti.

"Ja bih isto mogao postaviti pitanje kako je u slovenskoj javnosti odjeknula izjava da Hrvatska neće u Europsku uniju - je li to korektno ili nije. Ne vjerujem da će to imati neke posebne reperkusije jer sam svjestan da se većina Slovenaca ne slaže s takvom politikom prema Hrvatskom", rekao je Obersnel u izjavama za niz medija. (Hina, T. TOMIČIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter