Erjavec napušta Janšu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec objavio je da se njegova stranka Desus 22. veljače povlači iz vlade Janeza Janše. Nakon odlaska Erjavca iz vlade - kako je sam upozorio - do ratifikacije će doći "zaista teško".

Erjavec je već ranije najavljivao da je spreman i nakon ostavke ostati raditi u vladi ne bi li se riješio problem Ljubljanske banke, a onda i na vrijeme ratificirao hrvatski pristupni ugovor. Erjavec je i danas na prvo mjesto stavljao rješavanje pitanja Ljubljanske banke, a tek potom i ratifikaciju hrvatskog ugovora.

Čini se da se "rješenje" spora nazire u međusobnom prebijanju potraživanja i poravnavanju dugova, zbog čega bi Hrvatska od Ljubljane dobila tek oko 150 milijuna eura. Dug Ljubljanske banka Hrvatskoj na ime prenesene štednje od 278 milijuna eura, čemu valja pripisati i kamate od 421 milijun eura, u tom bi se slučaju prebio potraživanjima druge strane. Slovenska strana odbacuje međunarodnu arbitražu, tvrdeći kako za arbitražu više nema vremena, dajući prednost prebijanju dugova. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter