Erjavec najavio prosvjednu notu zbog uzgoja školjaka u Savudrijskoj vali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenija će Hrvatskoj uputiti prosvjednu notu zbog pomicanja uzgajališta školjaka privatnog poduzetnika iz Istre prema slovenskoj obali u Piranskom zaljevu, najavio je u petak na konferenciji za novinare slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, iskoristivši tu priliku i za komentiranje odnosa s Hrvatskom općenito. 

"Postupanja Hrvatske u Piranskom zaljevu su nepotrebna i neodgovorna, Hrvatska ne pokazuje dobru volju da se adekvatno riješe otvorena pitanja i zbog toga izražavamo žaljenje", kazao je Erjavec.

Slovenski su mediji ovih dana objavili da je uzgajalište školjaka, koje u zaljevu postoji od 1988. godine, nezakonito prošireno prema slovenskoj obali te da je to zadnjih godina učinjeno više puta, zadnji put u veljači ove godine, kad je Ljubljana zbog toga uputila službeni prosvjed navevši da se time krši arbitražni sporazum o rješavanju otvorenih graničnih pitanja.

"Slovenija uvijek reagira na takve situacije diplomatskom notom, što ćemo učiniti i ovaj put, a savjetovat ćemo se i s pravnim stručnjacima", kazao je Erjavec.

"Ovaj put je proširenje uzgajališta školjaka odobrila i sama hrvatska vlada, što pokazuje da ona još uvijek ne shvaća da je arbitražni sporazum na snazi", kazao je šef slovenske diplomacije.

Ponovio je stajalište koje Slovenija ustrajno zagovara i drugu godinu nakon što je Hrvatska istupila iz arbitraže zbog kompromitiranja tog procesa od slovenskih dužnosnika te najavila da je spremna sa Slovenijom pregovarati o tom otvorenom bilateralnom pitanju, na što Ljubljana za sada ne pristaje. Slovenija pak inzistira na valjanosti arbitraže te dodaje da su obje strane dužne prihvatiti presudu arbitara, koju Slovenija očekuje ove godine.

"Ovakvi incidenti su nepotrebni, ali dokazuju da granično pitanje treba riješiti, ako ga ne riješimo nastavit će se napetosti", kazao je Erjavec, dodavši da pravorijek arbitara o granici očekuje ove godine i da bi ga Hrvatska trebala uvažiti.

Ponašanje hrvatske strane u vezi Piranskog zaljeva ne pokazuje dobru volju i spremnost da se riješe i ostala pitanja, kao što su Agrokor, Mercator, nuklearka Krško, kazao je Erjavec.

Glede nadzora na slovensko-hrvatskoj granici i velikih kolona koje je stvorio novi schengenski režim kontrole putnika, Erjavec je kazao kako je interes Slovenije da ostane u Schengenskom prostoru, što je primarni cilj.

"Moramo poštovati uredbu o sustavnom nadzoru svih putnika koji izlaze ili ulaze u Schengen, ali bi bilo dobro da zajedno s Europskom komisijom nađemo odgovarajuće rješenje za kolone", kazao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. 

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter