Erjavec: Možda nećemo ratificirati ugovor do 01.07.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Postoji mogućnost da Slovenija neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom do 1. srpnja iduće godine", izjavio je Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova.

Problem je spor oko Ljubljanske banke. Na konferenciji za novinare u Ljubljani Erjavec je rekao kako Slovenija podržava što brži ulazak Hrvatske u EU, ali želi da se prije toga riješe sva otvorena pitanja koja opterećuju međusobne odnose.

Erjavec je ponovno istaknuo kako očekuje da će se pitanje Ljubljanske banke rješavati u okviru sukcesije. Slovenija zahtjeva povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke koje se vode na hrvatskim sudovima.

Hrvatska strana tvrdi da je Ljubljanska banka bilateralno pitanje, koje se ne može povezivati s ulaskom Hrvatske u EU. Također, stav je hrvatske strane da tužbe pred sudovima postaju nebitne čim dvije vlade prihvate bilateralno rješenje koje moraju predložiti financijski stručnjaci France Arhar i Zdravko Rogić.

Milanović: Hrvatska je svoje obaveze ispunila, očekujemo da ih ispune i drugi
"Što se tiče ratifikacije, mi smatramo da je sve riješeno", izjavio je novinarima u Bruxellesu Zoran Milanović.

Hrvatski premijer potvrdio je da se susreo tijekom summita EU susreo sa slovenskim kolegom Janezom Janšom, ali tvrdi da su uglavnom razgovarali o neobaveznim temama.

"Što se tiče ratifikacije, Hrvatska vjeruje da je sve svoje obaveze ispunila pa očekujemo da i drugi ispune svoje obaveze. Ne možemo nikoga natjerati, netko nas može i ucjenjivati ako želi, ali vidjeli smo da takva politika na kraju uvijek gubi", kaže Milanović.
(Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter