Erion: Radnice bez plaća, spremaju se tužbe

Erion
Erion

Očajne radnice sa zadnjom i to djelomično isplaćenom plaćom za ožujak istodobno su izložene mobingu i diskriminaciji, dok je komunikacija i organizacija rada izuzetno loša unutar firme koja surađuje s poznatim modnom markom Benetton - na takvu je situaciju u bujskom tekstilnom pogonu Erion d.o.o. vlasnika iz Padove danas javno ukazala Dorina Buić, voditeljica ureda Sindikata Istre i Kvarnera za Poreč i Umag.

- Najveći je problem upravo neisplata plaća od travnja nadalje. Radi se o približnim mjesečnim neto iznosima od 2.100 do 2.400 kuna. Radnice učlanjene u sindikat, koje su u međuvremenu pokrenule ovrhu kako bi dobile plaću barem za travanj, poslodavac je ucjenjivao poručivši im da će dobiti novac ukoliko taj postupak povuku. Pritom je izvršena izravna diskriminacija, jer je plaća već slijedećeg dana isplaćena onima koje nisu u sindikatu. Radnice, a i država su oštećeni i time što se ne uplaćuju porezi i doprinosi. Predložili smo im mogućnost davanja izvanrednog otkaza temeljem Zakona o radu da bi radnice stečena prava ostvarile bar neko vrijeme na Zavodu za zapošljavanje. SIK će pokrenuti skupnu tužbu zbog diskriminacije, istaknula je Buić na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, problemi su u ovoj tvrtci, u Bujama aktivnoj od 1999., prisutni već duže vrijeme, odgovornih i ovlaštenih osoba nema mjesecima, a sindikalisti mogu komunicirati samo s administratoricom Željkom Hrlić (koja je i gradska vijećnica, op. a.), što se uglavnom svodi na pitanja bez odgovora kad će doći direktor i kad će "sjesti" plaće.

Prozvana administratorica Željka Hrlić istaknula je da nije ovlaštena davati izjave u ime Eriona, ali je naglasila da vlasnici nemaju nikakvu namjeru zatvoriti tvrtku i otići iz Buja. U svoje je ima kazala da Buić nikada nije pokazala da želi mirno rješenje i pregovore, već je uvijek bila svađalački raspoložena.

- Rekla mi je da ću platiti za svoje ponašanje i da sve kad-tad dolazi na naplatu - ako ne vama, onda vašoj djeci. To nije izjava dostojna predstavnika sindikata i spremam se podnijeti privatnu tužbu kao i prijavu dječjoj pravobraniteljici. Pokušavam saslušati probleme radnica u pogonu, ali sve smo mi u istom košu, financijska situacija nije zavidna i probleme trebamo rješavati zajedno, rekla je Hrlić.

Radnica Jadranka Banfić iz Buja je pak rekla: "Članica sam sindikata, ali nisam pokrenula ovrhu, jer je jedan od vlasnika bio ovdje prije mjesec dana i obećao nam da će nam s novim poslovima bolje krenuti i da ćemo se izvući iz krize. Dosad uvijek bilo onako kako je rekao... Žalosno je da smo u pogonu sad podijeljene i da sindikat ne doprinosi poboljšanju odnosa", zaključila je. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter