Eric Sardinas i Wishbone Ash na Montraker Live Musicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove će se godine 5. izdanje vrsarskog Montraker Live Music Festivala odvijati od četvrtka do subote (18. do 20. srpnja) na prekrasnoj ljetnoj pozornici Montrakera, nekadašnjeg kamenoloma, danas zone za zabavu i rekreaciju. Manifestaciju su na konferenciji za novinare najavili umjetnički direktor festivala Svetozar Rackov, organizacijski direktor i voditelj odnosa s javnošću Marin Grgeta, direktorica Turističke zajednice Vrsara Natalija Vugrinec i tajnik udruge GRUV koja okuplja rock ljubitelje iz Vrsara i okolice Mladen Pisak i koja se ove godine priključila Općini i TZ-u kao suorganizator.

Kako je istaknuo Grgeta, program je bogatiji no ikad. Festival otvara Letz Zep iz Londona, uvjerljivo najbolji tribute band Led Zeppelina i vjerojatno najveći hard rock sastav na svijetu. Prvi put nastupaju u Hrvatskoj i vrlo su popularni u čitavom svijetu što je atipično za cover band. Druge večeri, u petak, nastupit će velika svjetska rock-blues zvijezda kojoj će to biti četvrti nastup u Istri Eric Sardinas, poznat kao jedan od najboljih svjetskih slide-gitarista koji na vrlo specifičan način predstavlja blues kroz rock izričaj.

Festival će zatvoriti povijesno ime progresivnog rocka sedamdesetih godina - grupa Wishbone Ash, osnovana 1969., otkad hara svjetskim pozornicama. Njihov album «Argus» iz 1972. jedan je od najprodavanijih rock albuma u povijesti.

Montraker Live Music Festival pokrenut je 2009., pri čemu je Rackov, kao njegov idejni začetnik, naglasio da je počeo kao jazz i blues festival, ali pokazalo se da toga ljeti po Istri već ima puno. Stoga su se okrenuli rocku i električnom bluesu, jer toga u Hrvatskoj nedostaje. Zaokret je bio prošle kada je Vrsar ugostio legende Woodstocka i svjetskog rocka, band Ten Years After.

Pisak je najavio da će se ove godine ulaz na koncerte naplaćivati, jer su zbog kvalitetnijeg programa značajno porasli troškovi organizacije. Ulaznice je moguće nabaviti u sustavu Eventima i na ulazu. Blagajna će se svakog dana otvoriti u 19 sati, cijena jedne festivalske večeri iznosi 70 kuna, a paket za sva tri dana 140 kuna, prenio je Grgeta.

Direktorica TZ-a istaknula je da Vrsar inspirira mnogočime, pa tako i glazbom, čemu mnogo doprinosi i Montraker Live Music Festival. Na ovogodišnjem se izdanju očekuje velik broj domaćih i stranih posjetitelja iz cijele zemlje. Osim sjajnog programa, privlačna je i ljetna pozornica Montrakera s koje puca pogled na stari grad «by night». (T. KOCIJANČIĆ)                                                                                                                                           


Podijeli: Facebook Twiter