Eric Clapton prodaje Richterovu sliku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako će Eric Clapton ikada odlučiti odložiti svoju gitaru mogao bi se okušati u karijeri prodavača umjetnina, izvijestila je agencija Reuters povodom najave da će 67-godišnji britanski rocker na aukciji u Sotheby'su idućeg mjeseca ponuditi apstraktnu sliku njemačkog umjetnika Gerharda Richtera koja bi mogla postići cijenu od 14 do 19 milijuna dolara.

Sama cijena ne bi trebala izazvati veće čuđenje u krugovima aukcijske kuće u kojoj je Richter jedan od najtraženijih živućih slikara svijeta i koji je u svibnju u New Yorku postigao svoj aukcijski rekord od 21,8 milijuna dolara.

Clapton će, kako bilo, zasigurno odlično proći jer je Richterovo ulje na platnu jedno od tri koje je 2001. kupio u Sotheby'su za ukupno 3,4 milijuna dolara.

Richterov rad pod nazivom "Abstraktes Bild (809-4)" veći je od dva četvorna metra i pripada umjetnikovom ciklusu iz sredine devedesetih godina prošlog stoljeća. Sam 80-godišnji Richter nazvao je tržište umjetnina "suludim", "apsurdnim" i "nemogućim za razumjeti".

Claptonu aukcije nisu strane. Prošle je godine prodao više od 70 svojih gitara na aukciji u New Yorku prikupivši 2,15 milijuna dolara za centar za rehabilitaciju od droga i alkoholizma koji je osnovao na Antigui.  (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter