Erdogan za napad u Istanbulu optužuje kurdske militante

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je kurdske pobunjenike iz Kurdistanske radničke stranke (PKK) da su odgovorni za eksploziju automobila bombe u središtu Istanbula u kojoj je u utorak ujutro ubijeno 11 osoba, javljaju agencije.

"Nije novost da ova teroristička organizacija potiče napade u gradovima", rekao je Erdogan novinarima tijekom posjeta ranjenima u bolnici, navodi agencija France Presse.

"Naša borba protiv terorizma nastvlja će se do kraja, do apokalipse", najavio je Erdogan, dodavši kako se "ovaj napad ne može oprostiti".

Napad se dogodio u orkugu Vezneciler, između sjedišta lokalne općine i kampusa istanbulskog sveučilišta, nedaleko od povijesnog središta grada. Eksplozija je razbila prozore na dućanima i džamiji i raznijela krhotine po okolnim ulicama. Ozlijeđeno je 36  ljudi od kojih je tri u kritičnom stanju, izjavio je Vasip Sahin, guverner Istanbula.

"Čula se glasna eksplozija i mi smo mislili da je riječ o munji, no u tom trenutku su se razbili prozori u dućanu. Bilo je strašno", rekao je Cevher, vlasnik obližnjeg dućana. Eksplozija je bila toliko jaka da je sva roba u njegovom dućanu pala na pod.

Policijski autobus koji je najjače pogođen eksplozijom prevrnuo se na krov pored ceste, a osim njega oštećeni su i drugi autobus i vozila na ulici.

Nekoliko svjedoka izvještava da su nakon eksplozije čuli pucnjavu, no ne zna se je li pripadala napadačina ili policajcima koji su pokušavali zaštititi svoje kolege.

"Rečeno nam je da policija time želi zadržati ljude što dalje od mjesta eksplozije", rekao je Mustafa Celik, vlasnik obližnje turističke agencije koji je eksploziju usporedio s potresom, navodi agencija Reuters

"Osjetilo se kao da se zemlja ispod mene pomaknula. Nikad nisam osjetio nešto tako moćno", rekao je Celik Reutersu.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napade, no kurdski militanti već su činili slične napade, uključujući onaj proteklog mjeseca. Riječ je o četvrtoj velikoj eksploziji u najvećem turskom gradu od početka godine.

Turska već nekoliko mjeseci živi u izvanrednom stanju koje je proglašeno zbog niza napada pripisanih Islamskoj državi i kurdskim militantima, zbog čega se događa veliki pad turizma. Broj stanih posjetitelja u travnju je pao za 28 posto, što je najveći pad u proteklih 17 godina.

"Posao ionako nije išao dobro, no sad očekujemo brza odjavljivanja i mislimo da će postati još gore", rekao je Kerem Tataroglu, direktor hotela Zurich, tristotinjak metara od mjesta eksplozije.

Vojne akcije pokrenute protiv militanata PKK-a koji su početkom godine pokrenuli ustanak u nekoliko gradova na jugoistoku Turske s većinski kurdskim stanovništvom izazvale su egzodus stanovništva. Turske snage sigurnosti ubile su stotine kurdskih pobunjenika, te doživjele znatan gubitak i među svojim redovima.

Kurdistanska radnička stranka, koja se protiv države bori od 1984., preuzela je odgovornost za napad 15. svibnja u Istanbulu u kojem je ozlijeđeno sedmero ljudi. Kao i u današnjem napadu, tada je bomba postavljena u parkirani automobil koji je raznesen pri prolasku snaga sigurnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter