Erdogan: UN, EU, OIC nisu osudili represiju u Egiptu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u subotu je kritizirao Vijeće sigurnosti UN-a, Europsku unije i Organizaciju islamske suradnje (OIC) kojima zamjera što su propustili osuditi represiju nad proislamskim prosvjednicima u Egiptu.

"Kažem vrlo jasno, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne može se više pogledati u ogledalo, toliko se stidi jer nije moglo osuditi ono što se događa u Egiptu", rekao je Erdogan u Bursi.

"Isto to kažem za Organizaciju islamske suradnje i Europsku uniju", rekao je turski premijer.

Članice Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak su nakon konzultacija o egipatskoj krizi poručile da "sve strane u Egiptu trebaju pokazati maksimalnu suzdržanost".

"Oni koji odšute događaje u Egiptu svojom šutnjom odobravaju pokolje", rekao je Edrogan i optužio međunarodnu zajednicu za nečinjenje.

Turska je oštro osudila akciju sigurnosnih snaga koje su nasilno rastjerale pristaše islamističkog predsjednika Mohameda Mursija svrgnutog 3. srpnja, što je rezultiralo od srijede stotinama mrtvih. Turska je opozvala svog veleposlanika u Kairu, a Egipat uzvratio istom mjerom.

Erdogan je predsjednik Stranke pravde i razvoja (AKP) koja je potekla iz islamističkog pokreta. Kada je Mursi bio izabran u lipnju 2012. Ankara je Egipat učinila svojim strateškim partnerom u regiji. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter