Erdogan traži od Zapada humanost i drugačiju vrstu pomoći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapad treba pokazati humanost i pružiti "drugačiju vrstu" pomoći Turskoj koja nikada neće zatvoriti vrata izbjeglicama iz Sirije, rekao je u utorak u Zagrebu turski predsjednik Tayyip Erdogan.

"Turska nikada nije niti će zatvoriti vrata ljudima koji bježe pred bombama", izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Dodao je da Zapad mora drugačije reagirati "jer je to humanitarna dužnost" te Turskoj pružiti "drugačiju vrstu pomoći", no nije precizirao na što konkretno misli.

Vlada u Ankari ranije je isticala da je ukidanje viza za turske državljane ključno za uspjeh dogovora EU-Turska o zaustavljanja ilegalne imigracije u Europu.

Grabar-Kitarović je dala snažnu potporu približavanju Turske EU-u, uključujući i liberalizaciju viznog režima.

"Niz je područja kako Hrvatska može pomoći Turskoj u procesu eurointegracija. Prije svega političkom potporom u Bruxellesu, snažnom potporom za integriranje Turske u EU, za ukidanje viza za koje se nadam da će se dogoditi uskoro", rekla je hrvatska predsjednica.

"Nadam se i da će isto tako biti recipročno ukinute vize za hrvatske građane za posjet Turskoj", dodala je.

Dvoje predsjednika poduprlo je uključivanje država jugoistočne Europe u EU i NATO, posebno BiH gdje je, rekla je Grabar-Kitarović, Turska uvijek igrala konstruktivnu ulogu.

Složili su se oko jačanja trilateralne suradnje sa Sarajevom koja bi pomogla "političkoj emancipaciji" te zemlje, nadogradnji Daytonskog sporazuma i punom aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u.

Suradnja bi se odnosila i na problem migracija, kontrolu migrantskih valova i razmjenu informacija u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

"Turska, Hrvatska i BiH mogu stvoriti učinkovit trilateralni mehanizam na najvišoj razini", rekao je Erdogan.

Jačanje turskih investicija u Hrvatsku, izvoz hrvatske govedine u Tursku, zajednički projekti u energetici, plinovodi, luke i turizam glavna su područja za snažniju gospodarsku suradnju Turske i Hrvatske koju je Erdogan nazvao "prijateljskom zemljim i saveznicom".

O tome će tursko izaslanstvo u kojem su direktori 60 tvrtki u srijedu razgovarati s hrvatskim kolegama na gospodarskom forumu u HGK.

Turski predsjednik sudjelovat će i na obilježavanju 100. godišnjice priznanja islama tradicionalnom vjeroispovješću u Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter