Erdogan smjenio deset ministara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski premijer Tayyip Erdogan objavio je u srijedu veliku rekonstrukciju vlade, nakon što su tri člana njegova kabineta podnijela ostavke zbog najvećeg korupcijskog skandala u Erdoganovoj 11-godišnjoj vladavini.

Erdogan je odlučio zamijeniti deset ministara, odnosno gotovo polovinu svoje vlade, pošto su ostavke podnijela trojica ministara, čiji su sinovi prošloga tjedna uhićeni zbog primanja mita, prenosi Reuters.

Dvojica ministara u ostavci istragu su ocijenila neosnovanom i namještenom, dok je treći, ministar okoliša Erdogan Bayraktar, pozvao i premijera da podnese ostavku, navodeći da je dio projekata pod antikorupcijskom istragom, odobrio sam Erdogan. "Radi dobrobiti ovog naroda i zemlje, smatram da je premijer trebao podnijeti ostavku ", izjavio je Bayraktar.

AFP javlja da je Erdogan u televizijskom obraćanju rekao da je na njihova mjesta imenovao nove ministre - unutarnjih poslova, gospodarstva i zaštite okoliša, ali i da je smijenio ministre pravosuđa, prometa, obitelji, sporta, industrije i jednog od četvorice potpredsjednika vlade.

Smjene u turskoj vladi dogovorene su na sastanku iza zatvorenih vrata s predsjednikom Abdulahom Gulom.

Kriza je izbila 17. prosinca kada su desetci ljudi, uključujući predsjednika državne Halkbanke, uhićeni na temelju optužbi za korupciju. Smijenjeno je i 70-ak policijskih istražitelja zbog zloupotrebe položaja. Uslijedili su i protuvladini ulični prosvjedi, a sve se to negativno odrazilo i na strana ulaganja.

Premijer Erdogan, osnivač i vođa proislamističke Stranke pravde i razvoja (AKP), tijekom svoja tri mandata transformirao je Tursku. Vojni vrh popunio je svojim ljudima, ali omogućio i kontinuirani gospodarski rast te odolio velikim ovogodišnjim protuvladinim demonstracijama u turskim gradovima.

Erdogan, kojega prozivaju zbog autokratske vladavine, prethodno je kritizirao istragu o korupciji tvrdeći da je riječ o uroti iz inozemstva s ciljem ocrnjivanja njegove vlade uoči lokalnih izbora u ožujku. Europska unija, u koju Turska tražio pristupanje, u utorak je pozvala Ankaru da zaštiti diobu vlasti.

Sljedeći parlamentarni izbori u Turskoj ne bi se trebali održati prije 2015. agencije, stoga se procjenjuje da Erdoganov položaj nije izravno ugrožen, ali bi cijela situacija mogla utjecati na rezultate predstojećih lokalnih izbora. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter