Erdogan protivnicima: Platit ćete!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan proglasio je pobjedu na lokalnim izborima koji su postali referendum o njegovoj vladavini i poručio da će ući u "brlog" protivnika koji su ga optuživali za korupciju i natjerati ih da "plate".

S otprilike 98 posto prebrojanih glasova do ponedjeljka ujutro, Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) osvaja 45,6 posto, a glavna oporbena republikanska stranka (CHP) zaostaje s 28 posto. Erdogan, koji je bio suočen s najvećim izazovom u svojoj 12-godišnjoj vladavini, pristašama se obratio s balkona u sjedištu stranke i oštrim tonom nagovijestio kako sada osjeća da ima mandat za snažnu akciju protiv svojih 'neprijatelja'. "Od sutra neki će početi bježati", kazao je. "Ući ćemo u njihov brlog. Platit će cijenu, položit će račune. Kako mogu prijetiti nacionalnoj sigurnosti?", govorio je turski premijer.

Ranije je u kampanji svoje protivnike nazivao "teroristima" i "savezom zla". "Nema više stare Turske. Nova Turska je ovdje. Danas je dan pobjede nove Turske, 77 milijuna ljudi ujedinjenih kao braća", govorio je Erdogan dok su mu pristaše ispod balkona uzvikivale da su ponosne na njega.

Izbornom kampanjom dominirala je borba za vlast između Erdogana i umjerenog, utjecajnog klerika Fethullaha Gulena, kojeg premijer optužuje da svojom mrežom sljedbenika u policiji i pravosuđu fabricira optužbe za korupciju kako bi ga svrgnuo s vlasti.

Prošloga tjedna kriza je dosegnula novu razinu nakon što je tajni sastanak na najvišoj razini o Siriji snimljen i objavljen na YouTubeu. Klerik Fethullah Gullen niječe bilo kakvu umiješanost u curenje sigurnosnih podataka kao i u istragu o korupciji.

Erdogan u trenutku preuzimanja vlasti 2002. nije imao dovoljno svojih kvalitetnih kadrova i popunio je državnu birokraciju Gulenovim ljudima. Gulen, koji sa svojom organizacijom vodi široku mrežu škola i poduzetništva, jako mu je pomogao da suzbije moć vojske u društvu, ali su odnosi među njima dvojicom 'popucali' zadnjih godina. Erdogan će sada vjerojatno pojačati akciju protiv Gulenovih pobornika.

"Morate znati da će Erdogan odgovoriti", kaže turski analitičar Can Parker. "Potpuno će počistiti policiju i pravosuđe. Progonit će i medije koji su podržavali curenje sigurnosnih informacija. Reći će kako je izabran da ih eliminira. Sigurno neće omekšati", naglašava.

U kolovozu će Turci održati prve neposredne predsjedničke izbore i ovakav bi rezultat mogao dodatno potaknuti Erdogana da se kandidira. Iako je predsjednički položaj ceremonijalan, Erdogan bi ga mogao iskoristiti da proširi svoje ovlasti i vlast. A i dalje ima opciju da se na parlamentarnim izborima 2015. po četvrti put kandidira za premijera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter