Erdogan: Prevladala je volja naroda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- U parlamentu je prevladala volja naroda s obzirom na to da su zastupnice konzervativne stranke Pravda i razvoj (AKP), na vlasti u Turskoj od 2002., prvi put u četvrtak sjedile u parlamentu noseći marame koje im pokrivaju glavu, rekao je u petak premijer Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je ozračje u parlamentu nazvao povijesnim, nakon što su u prostoriju ušle četiri zastupnice s hidžabom. Svim je zastupnicima pred novinarima čestitao na zrelosti njihove odluke, s obzirom na to da nisu, kao ranije, prosvjedovali zbog dolaska zastupnica čije su glave pokrivene maramama.

Od 1999. nijedna parlamentarna zastupnica nije sudjelovala u radu parlamenta ako je nosila maramu. Svojedobno je Merve Kavakci zbog pokušaja nošenja marame u parlamentu bila prisiljena napustiti dvoranu uz povike neodobravanja ostalih zastupnika te nije uspjela prisegnuti niti obnašati svoju dužnost.

- Zastupnice s maramom i one koje je ne nose jednakopravne su članice ove zemlje, istaknuo je Erdogan.

Četiri članice AKP-a, zastupnice od 2011., donedavno nisu pokrivale glavu maramom, a nedavno su to odlučile učiniti iz vjerskih razloga, odnosno nakon hodočašća u Meku u rujnu.

No, paradoks je, prenosi France presse, da je zastupnicama ulazak u parlament u hlačama i dalje zabranjen. Pravilo je da trebaju nositi suknje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter