Erdogan optužuje Europsku uniju da je licemjerna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u četvrtak "licemjerstvo" Europske unije koja traži od Turske da promijeni zakon o terorizmu kako bi joj ukinula vize sukladno sporazumu za rješavanje migrantske krize.

"Otkad vi upravljate ovom zemljom, tko vam daje to pravo?", zapitao je Erdogan u govoru u Ankari, ocijenivši neprihvatljivim ublažavanje turskog zakona o terorizmu.

"Onima koji žele to pravo (borbe protiv terorizma) za sebe, ali ga smatraju luksuzom za druge, dopustite mi da jasno kažem, licemjeri su", rekao je, aludirajući također da neke države članice pomažu oružanim skupinama.

Europska komisija otvorila je 4. svibnja put za ukidanje viza Turskoj, čime Ankara uvjetuje poštivanje sporazuma o migrantskoj krizi.

No smatra da Ankara mora ispuniti još pet kriterija od 72, uključujući promjenu zakona o terorizmu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u četvrtak u Berlinu da Turska to mora učiniti.

"Jako držimo do ispunjavanja uvjeta. Inače se dogovor EU-a i Turske neće ostvariti. Ako Erdogan odluči zanijekati Turcima pravo da slobodno putuju u Europi, morat će to objasniti turskom narodu. To neće biti moj problem, nego njegov", rekao je.

Ankara tvrdi da joj je široka definicija terorizma potrebna radi borbe protiv kurdskih militanata i Islamske države, dok Zapad smatra da se time koristi kao izgovorom za progon novinara.

Erdogan je također najavio da se Turska priprema "počistiti" sirijsku stranu granice od Islamske države koja sve češće napada turski pogranični grad Kilis.

"Provodimo potrebne pripreme za čišćenje druge strane granice zbog poteškoća u Kilisu", rekao je.

U tim je napadima od početka godine poginulo najmanje 21 osoba, a deseci su ozlijeđeni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter