Erdogan odbio razgovor s ElBaradeijem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu kasno navečer da je odbio razgovor s novim zamjenikom egipatskoga predsjednika Mohamedom ElBaradeijem jer on nije legitimni predstavnik Egipta.

- Kako bih s tobom mogao razgovarati? Nisi izabran, imenovali su te vođe puča kojim je svrgnut islamistički predsjednik Mohamed Mursi 3. srpnja, rekao je Erdogan u Ankari.

Premijer je u tom govoru, čije je dijelove na svojoj mrežnoj stranici prenio CNN-Turk, rekao da je primio ElBaradeijevo pismo u kojemu mu predlaže telefonski razgovor.

Egipat je u utorak snažno prosvjedovao zbog izjave turskog premijera u kojoj je svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija nazvao žrtvom puča. Erdogan je izjavio da je bivši egipatski predsjednik Mursi bio jedini legitimni predsjednik jer ga je izabrao narod, prenio je u nedjelju turski list Today's Zaman.

Egipatska vojska postavila je privremenog predsjednika Adlija Mansura, koji je za sastavljanje vlade zadužio ministra financija Hazema Beblavija.

Odnosi Egipta i Turske, kojoj je na čelu Erdoganova konzervativna islamska vlada, bitno su ojačali tijekom Mursijeva obnašanja vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter