Erdogan najavio oštre sankcije Francuskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski Senat u ponedjeljak je usvojio zakon koji negiranje genocida nad Armencima pocinjenog 1915. godine u doba turskog Otomanskog Carstva tretira kao kazneno djelo i za to je predvidena jednogodišnja zatvorska kazna i novcana globa od 45.000 eura.

"Oštro osudujemo ovu odluku koja je u svakom pogledu problematicna i primjer je neodgovornog ponašanja", kaže se u priopcenju turskog ministarstva vanjskih poslova. Takoder, iz ministarstva su porucili da ce Turska odgovoriti na ovaj potez Francuske, i to na više razina.

I dok Turska oštro osuduje ovaj zakon, Armenija pozdravlja njegovo donošenje.

"Ovaj dan ce biti upisan zlatnim slovima u povijest prijateljstva armenskog i francuskog naroda, ali i u povijesne anale zaštite ljudskih prava", izjavio je armenski ministar vanjskih poslova Edward Nalbandian.

Odnosi Francuske i Turske su zapali u krizu i prije ovog zakona, a Francuska je medu zemljama koje se najviše protive ulasku Turske u Europsku uniju. Zakon je predložila je stranka UMP predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe pozvao je u utorak Tursku da ne reagira burno na odluku francuskog parlamenta.

Juppe, koji je osobno bio protiv toga zakona, u utorak je na Canalu+ izjavio da je zakon loše tempiran, ali je pozvao Ankaru da ostane mirna.

"Trebaju nam dobri odnosi i moramo ovo prebroditi. Imamo važne ekonomske i trgovinske odnose i nadam se da emocije nece nadvladati realnost", rekao je Juppe.

"Tekst koji je izglasao francuski Senat diskiminatoran je i rasisticki", rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan zastupnicima svoje stranke Pravde i razvoja (AKP).

To je glasanje je bio pokolj slobodne misli, a zakon je za Tursku "potpuno ništavan i nevažeci", rekao je Erdogan i najavio oštre sankcije Francuskoj.


Podijeli: Facebook Twiter