Erdogan kaže da smrtnu kaznu traži narod, Merkel prijeti da neće ući u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da ne isključuje mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne u zemlji nakon neuspjelog državnog udara, a njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila ga je da u tom slučaju Turska neće ući u EU.

"To traži narod na ulici", rekao je Erdogan u razgovoru za američku televizijsku mrežu CNN.

"Ljudi smatraju da te teroriste treba smaknuti...Pitaju se zašto bi ih godinama držali i hranili u zatvorima", dodao je.

Ankara je smrtnu kaznu ukinula 2004. kada je zatražila ulazak u Europsku uniju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru u ponedjeljak upozorila Erdogana da Turska neće ući u Uniju ako ponovno uvede smrtnu kaznu.

Merkel mu je poručila da se Unija i Njemačka oštro protive smrtnoj kazni i da takav potez "ni u kom slučaju nije u skladu" s ciljem Ankare da se priključi EU-u, rekao je glasnogovornik kancelarke.

Erdogan je također rekao da će idućih dana od SAD-a službeno zatražiti izručenje muslimanskog klerika u egzilu Fethullaha Gulena kojega optužuje da je potaknuo pokušaj puča.

"Imamo međusobni sporazum o izručenju kriminalaca", podsjetio je.

Turske vlasti su intenzivirale u ponedjeljak čistke nakon neuspjelog puča između petka i subote, s više od 7500 uhićenih osoba, uključujući i visoke vojne dužnosnike i oko 9000 smijenjenih policajaca, žandara i dužnosnika.

Sjedinjene Države, Europska unija i NATO su u ponedjeljak upozorili Tursku protiv pokušaja opće represije i uvođenja smrtne kazne.

Erdogan je optužio Fethullaha Guelan da stoji iza pokušaja državnog udara i tražio je od Sjedinjenih Država da izruče klerika koji od 1999. živi u Sjedinjenim Državama.

Američki državni tajnik John Kerry je ocijenio da turski režim treba predati dokaze, a ne navode protiv Gulena, koji je odbacio bilo kakvu upletenost.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner izjavio je da SAD nije proveo nikakvu istragu o tome je li Gulen imao bilo kakvu ulogu u neuspjelom puču i da, koliko američke vlasti znaju, mirno živi u Pannsylvaniji.

(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter