Erdogan: Ignorirajte godišnjicu prosvjeda na Taksimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao je mlade Turke da ignoriraju pozive na obilježavanje godišnje prosvjeda na istanbulskom trgu Taksimu, javio je u subotu BBC.

Erdogan je govorio prije planiranih prosvjeda u subotu. Tisuće policajaca i deseci kamiona s vodenim topovima bit će razmješteni kod trga, navodi se u medijskim izvješćima. Na Taksimu je na snazi vladina zabrana okupljanja.

Prosvjedi protiv planova za preoblikovanje parka Gezi u Istanbulu prošle godine pretvorili su se u masovne protuvladine skupove nakon žestoke policijske akcije. U nemirima je bilo mrtvih, a tisuće su ozlijeđene.

Glavni organizatori prosvjeda - Solidarnost za Taksim - pozvali su na okupljanje u subotu da bi se obilježila prva godišnjica prosvjeda, izvijestio je list Hurriyet. Očekuje se da će se prosvjedi također održati u nekoliko drugih turskih gradova, među kojima u Ankari i Izmiru.

Međutim, Erdogan je upozorio mlade ljude da ne sudjeluju u tome. "Godinu dana kasnije ljudi, među kojima su takozvani umjetnici, pozivaju na demonstracije, ali vi turska mladež, vi nećete odgovoriti na taj poziv", kazao je.

Obraćajući se gomili mladih ljudi u Ankari u petak Erdogan je nazvao taj pokret "terorističkom organizacijom" koja "manipulira našim moralno i financijski slabim mladim ljudima da bi napala naše jedinstvo i ugrozila naše gospodarstvo". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter