Epilog utakmice:U Zagrebu privedena 44 navijača

Navijači na Trgu bana Jelačića u Zagrebu slave pobjedu Vatrenih (B. KOVAČEV/CROPIX)
Navijači na Trgu bana Jelačića u Zagrebu slave pobjedu Vatrenih (B. KOVAČEV/CROPIX)

Prije, za vrijeme i nakon odigravanja kvalifikacijske nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije na stadionu Maksimir zagrebačka policija je, prema konačnim podacima, privela 44 osobe, i to najviše zbog alkoholiziranosti, izjavio je danas na konferenciji za novinare načelnik zagrebačke Policijske uprave Goran Burušić.

Od ukupno 44 osobe, 26 je privedeno zbog alkoholiziranosti, pet zbog posjedovanja i paljenja pirotehničkih sredstava, četiri zbog narušavanja javnog reda i mira, četiri zbog vrijeđanja policijskog službenika, dvije osobe zbog posjedovanja i isticanja neprimjerenih obilježja te zbog povika, dvije zbog krivotvorenja ulaznica i jedna osoba zbog posjedovanja hladnog oružja, rekao je Burušić.

Nad tri osobe upotrijebljena su sredstva prisile, 40 osoba je dovedeno u Jedinicu za zadržavanje i prepraćivanje, a zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima bit će dovedeni na Prekršajni sud, dodao je.

Burušić se zahvalio svim građanima, gledateljima utakmice na stadionu i u gradu što su slijedili policijske upute objavljene prije utakmice te time pridonijeli da sve protekne dostojanstveno i u sportskom duhu.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec rekao je novinarima da je u provođenju mjera sigurnosti sudjelovalo 927 policijskih službenika. Nije bilo ozlijeđenih niti je nanesena šteta imovini, kazao je.

Borovec je podsjetio da je policija najavila da će koristiti svu raspoloživu tehniku za foto i videodokumentiranje neprimjerenog ponašanja, u smislu isticanja poruka koje su potaknute mržnjom i diskriminacijom na stadionu.

Počelo je kriminalističko istraživanje kroz koje će policija nastojati utvrditi počinitelje takvog oblika kažnjivog ponašanja.

Aktivnosti vezane za tu nogometnu utakmicu policija nije provodila samo na području Zagreba, nego i šire: od graničnih prijelaza do ostalih policijskih uprava. Zabilježen je jedan incident na području mjesta Bijelo Brdo u Osječko-baranjskoj županiji. Tamo se dovezlo u tri vozila otprilike deset navijača i došlo je do sukoba između dviju skupina. Policija je privela i uhitila nekoliko osoba zbog izazivanja nereda i također je u tijeku kriminalistička istraga.

Na stadionu u Maksimiru, na kojemu je hrvatska nogometna reprezentacija u petak svladala Srbiju s 2:0, okupilo se 35.000 gledatelja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter