Epilog akcije "Dragonja": Nagodba s tužiteljstvom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suđenje Pietru Paliju (49), albanskom državljaninu s prebivalištem u Firenci, kojem se na Županijskom sudu u Puli sudi zbog pokušaja prebacivanja 11 kilograma marihuane preko granice u Sloveniju u srpnju ove godine, odgođeno je zbog nagodbe s tužiteljstvom. Ishod eventualne nagodbe obrane i odvjetništva bit će poznat sutra, kada bude prezentirana predsjednici sudskog vijeća, sutkinji Dorijani Dolenec Kujundžić.

Pali, obrtnik restaurator iz Italije, i 25-godišnji albanski državljanin Koqoa Bilali pali su u srpnju u akciji "Dragonja", koju  su proveli hrvatski i slovenski policajci, a tijekom koje je zaplijenjeno ukupno 22,6 kilograma marihuane. Pali je optužen da je u razdoblju od 14. do 17. srpnja ove godine od nepoznate osobe preuzeo naprtnjaču s 15 paketa konoplje ukupne težine 11 kilograma,te da je drogu pokušao prebaciti preko granice sa Slovenijom između graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.

Za nagradu od 2.500 eura Pali je naprtnjaču ostavio pored ceste Škudelin - Bužin u neposrednoj blizini granice, s namjerom da je najprije prošverca u Sloveniju, a potom u Italiju.

Nakon uhićenja dvojca, riječka policija je objavila da od Palija zaplijenila 15 paketa s ukupno 13 kilograma trave, a optužnicom ga se tereti za 11 kilograma. Neslužbeno doznajemo da se preostala dva kilograma odnose na neke lijekove, no nije poznato jesu li i oni s popisa droga.

Akcija istarske i slovenske policije te PNUSKOK-a počela je 14. srpnja jakom kontrolom državne granice jer je slovenska policija primijetila da je na području Kopra u optjecaju veća količina marihuane, prokrijumčarene s Kosova i Albanije.

Slovenski policajci uočili su Palija 14. srpnja, kada je nelegalno prešao državnu granicu sa Slovenijom i ušao u automobil albanskog državljanina na slovenskoj strani te su ih tada zaustavili i pretražili. Budući da droga nije pronađena, obojica su puštena, no slovenski policajci o slučaju su obavijestili hrvatske kolege. Nekoliko dana kasnije hrvatska policija je uz pomoć termovizije uočila Palija tijekom pokušaja ponovnog nelegalnog prelaska granice te je 49-godišnjak tada i uhićen.

U istoj akciji 20. srpnja hrvatska policija je kod mjesta Šapjane blizu graničnog prijelaza Rupa u Primorsko-goranskoj županiji uhitila 25-godišnjeg albanskog državljanina Koqoa Bilalija s 9,6 kilograma marihuane u ruksaku.

Istraga ovog slučaja još nije dovršena, jer nekoliko osoba za koje se sumnja da su povezane s Palijem i Bilalijem trenutno nije dostupno hrvatskim vlastima. Riječ je o većem krijumčarskom lancu krijumčara droge preko kojih se droga iz Albanije šverca u Sloveniju i Italiju. (piše Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter