Epidemiolozi: Gripa može doci i u ožujku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U odnosu na uobicajeni pocetak epidemije sezonska gripa ove godine znatno kasni. Lanjske je godine u Hrvatskoj pocela sredinom sijecnja, a prije desetak godina stizala je vec u prosincu. Sada kada smo vec zakoracili u drugu polovicu veljace, pitamo se hoce li nas ove godine sezonska preskociti, je li svinjska gripa suzbila sezonsku?

- Nije tako neuobicajeno da se gripa pojavi i u ožujku, i to nesmanjenim intenzitetom, rekao je dr. Borislav Aleraj, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Po njegovom iskustvu, sezonska gripa nece niti ovoga puta izostati, premda s gripom nikada ne možemo biti sigurni. Po tom pitanju, lošiji smo prognosticari negoli meteorolozi, veli Aleraj.

Doznajemo nadalje da je epidemija svinjske gripe vjerojatno imala utjecaja na pojavnost sezonske. Iz razloga koji još uvijek nije poznat, gripi pogoduje hladno vrijeme koje je upravo i obilježje ove zime. Unatoc tome virus se ne širi ocekivanom brzinom. Doznajemo da su u sjevernoj Europi zabilježeni sporadicni slucajevi sezonske gripe, bez širenja epidemije.

U isto vrijeme pandemijska gripa i dalje tinja. Tjedno se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo evidentira od 200 do 300 novooboljelih, od kojih je iz Istarske županije od dvadeset do trideset slucajeva tjedno. Oboljelih naravno ima nešto više, i to obicno s blažim simptomima koji se niti ne javljaju lijecniku.

Na pitanje može li se ocekivati novi val svinjske gripe, epidemiolog dr. Aleraj smatra da ce do toga doci sljedece sezone, na jesen. Virus se može opet poceti širiti kod manjeg broja ljudi vec ljeti, a pravi zamah doseci ce u studenom kao što je bilo i protekle godine. Za sada je od svinjske gripe uglavnom oboljela vecina onih koji su joj bili podložni, a drugi su stvorili prirodni imunitet. Stoga se trenutacno ne ocekuje povecanje broja slucajeva svinjske gripe.


Podijeli: Facebook Twiter