Epidemija ovisnosti seli na sjever Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni dan borbe protiv zloporabe i nezakonitog prometa drogama obilježen je u subotu u Puli dijeljenjem promotivnog materijala na info-štandu na Narodnom trgu. Uz pružanje informacija o ovoj pošasti modernog doba gradanima su dijeljene i bocice vode s porukama o zdravim stilovima života.

Uz Obiteljski centar, koji je organizirao obilježavanje ovog dana, u akciji informiranja gradana o ovom gorucem društvenom problemu sudjelovali su clanovi i volonteri Službe za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo, udruge Institut, Udruge za prevenciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika o drogama, udruge ZUM - za poticanje zapošljavanja i strucno usavršavanje mladih te gradski Centar za mlade.

Kako je naglasila Ines Puhar, ravnateljica Obiteljskog centra, cilj je akcije zajednickim sudjelovanjem istaknuti znacaj koji u borbi protiv ovisnosti imaju suradnja i angažman razlicitih organizacija u zajednici, posebice služba jedinica javne uprave i samouprave te civilnog sektora.

Kako smo doznali od voditeljice Službe za prevenciju Katarine Mešin, kroz ovaj je centar, kojem gravitira južni i jugoistocni dio Istre, od njegova osnutka u veljaci 1996., prošlo više od dvije tisuce ovisnika, od cega više od 1.400 ovisnika o heroinu.

Na naše pitanje bilježi li centar više ili manje novih ovisnika o drogama, Mešin je odgovorila da novih ovisnika uvijek ima, no da je u južnom dijelu Istre vidljiv trend pada novih ovisnika o heroinu.

"Nažalost, izgleda da se epidemija ovisnosti preselila s juga na sjever jer upravo u sjevernom dijelu Istre bilježimo sve veci broj novoregistriranih ovisnika o drogama, posebice heroinu", rekla je Mešin i dodala da je primjerice lani u Puli bilo manje novih heroinskih ovisnika nego u Umagu.


Podijeli: Facebook Twiter