Epidemija gripe sporo napreduje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Epidemija gripe još uvijek je vrlo slaba, barem ako je suditi po zadnjim podacima Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Epidemiologinja dr. Jasna Valic veli da je u sijecnju bilo prijavljeno 16 oboljelih - jedan u Pazinu, 12 u Puli i tri u Umagu. U veljaci je taj broj nešto veci pa je tako, po podacima Zavoda, do 14. veljace prijavljeno 57 oboljelih, odnosno ukupno ih je 73.

- Od oboljelih u veljaci, svega tri su iz Pule, cak 29 iz Umaga, 11 iz Poreca i 14 iz Pazina. Nakon konzultacije s lijecnicima iz Zagreba doznali smo da je oboljelih od gripe malo, što vrijedi za cijelu Hrvatsku, ali i šire okruženje. Epidemija zapravo još nije pocela u nekim ozbiljnijim razmjerima - u Hrvatskoj je ukupno prijavljena svega 461 oboljela osoba, i to iz svih županija pomalo. Po analizi brisova koji su uzeti nekim pacijentima u cilju identifikacije virusa gripe, potvrdena je prisutnost soja AH3N2, što znaci da se radi o našem starom sezonskom i dobro poznatom virusu. Ponešto, ali zasad vrlo malo zabilježena je prisutnost soja B, dok prisutnost vrste AH1N1 u Hrvatskoj nije zabilježena. Ona je u nekim europskim zemljama registrirana, ali u minimalnom broju, rekla je dr. Valic.

Za kraj je ustvrdila da epidemiolozi zasad nisu uocili vece širenje gripe niti njeno grupiranje u kolektivima, školama, vrticima... Došla je relativno kasno i sporo se širi, ali teško je reci što ce biti i kako ce se dalje razvijati. Linija broja oboljelih je uzlazna, a hoce li se i kako širiti još se ne zna, zakljucila je dr. Valic. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter