Epidemija gripe na vrhuncu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 22. do 31. sijecnja u Istri je od gripe oboljelo 290 osoba. Sudeci po prijavama obiteljskih lijecnika, epidemija je vjerojatno na vrhuncu. Tjedan dana ranije (od 17. do 22. sijecnja) bilo je manje oboljelih - 172 gripozna pacijenta.

Epidemiolozi procjenjuju da bolesnih vjerojatno ima triput više, jer nisu svi lijecnici jednako ažurni s prijavama, a takoder niti svi oboljeli ne zatraže lijecnicku pomoc.

U razdoblju od 24. sijecnja u Opcoj bolnici Pula je kod cetvero bolesnika nakon brisa ždrijela potvrden virus svinjske gripe A/H1N1. Jedna je osoba hospitalizirana, ali se osjeca bolje i vjerojatno ce biti puštena kuci.

- Županijska epidemiološka služba u proteklih je mjesec i pol dana od obiteljskih lijecnika zaprimila 603 prijave o oboljelima od gripe. Medu njima najveci je broj radno aktivnog stanovništva u dobi od 30 do 64 godine starosti, njih 270. Medu školskom populacijom od sedam do 19 godina bilo je 145 bolesnih, doznajemo od dr. Branke Sep.

Po izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do 31. sijecnja u Hrvatskoj su oboljele 14.772 osobe, a deset ih je umrlo. Samo u proteklih 13 dana evidentirano je novih 9.055 gripoznih, iz cega se može zakljuciti da je i u Hrvatskoj gripa na vrhuncu. I dalje se kao uzrocnik dijagnosticira iskljucivo pandemijski A/H1N1 2009 virus.


Podijeli: Facebook Twiter