Epidemija gripe krajem sijecnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi slucaj gripe vec je zabilježen u Hrvatskoj prošli tjedan, a oboljela je žena koja je došla iz Italije, gdje je epidemija vec pocela. Ne radi se o takozvanoj svinjskoj gripi, vec tipu koji hara zadnjih cetrdesetak godina, kazala je dr. Vlasta Skopljak, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Ona je u srijedu u pulskoj Citaonici kluba umirovljenika održala predavanje pod nazivom "Kako se zaštititi od gripe".

- Broj oboljelih narednih tjedana ce se povecavati cemu doprinose zahladenje i pocetak škole. Naime, epidemija redovito krece iz Engleske te na jesen stiže u zapadnu Europu, gdje se nastavlja širiti tijekom zime. U periodu smo kada se ljudi vracaju sa skijanja te iz tih krajeva prenose virus. Prirodni ciklus nastavlja se "seobom" gripe na južnu hemisferu, pojasnila je dr. Jasna Valic, takoder epidemiologinja Zavoda.

Cijepljenje je najbolji nacin zaštite od zaraze i mogucih komplikacija koje za posljedicu mogu imati smrt. Gripa je posebice opasna za osobe s nekom drugom bolešcu poput dijabetesa ili srcane mane, nastavila je Skopljak. Dodala je da ako obole unatoc cjepivu, simptomi su blaži, a komplikacije izbjegnute. Jedine smetnje nakon cijepljenja mogu imati osobe alergicne na jaja, odgovorila je na pitanje prisutnih o eventualnim nuspojavama.

- Ako se nismo cijepili, što se osobito preporuca osobama starijim od 65 godina te kronicnim bolesnicima, u cilju prevencije potrebno je izbjegavati boravak u prostorima s više ljudi, prozracivati prostorije, uzimati hranu bogatu vitaminima, voditi racuna o osobnoj higijeni, osobito ruku, te prati i dezinficirati površine poput kvaka. Ukoliko je vec nastupila, bolest se lijeci simptomatski - mirovanjem, snižavanjem temperature, ublažavanjem kašlja, uzimanjem dovoljno tekucine, vitamina C iz sezonskog voca i povrca te kapi za nos. Odlazak lijecniku u potrazi za antibioticima samo je nepotrebno mucenje te opasnost za druge pacijente, zakljucila je Skopljak.

Opravdan je samo kada nakon cetiri do pet dana osoba i dalje ima visoku temperaturu te osjeca probadanje u prsima ili bol u sinusima i uhu što upucuje na komplikacije. Naime, oštecena sluznica je idealno mjesto za naseljavanje bakterija i tek je tada opravdano uzimanje antibiotika, kazala je Skopljak.

Valic je istaknula da epidemije najcešce pocinju u školama, gdje postoje idealni uvjeti za njihovo širenje. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter